Maximaal inzetten op telewerk, het kan ook anders!

Sinds enkel maanden zitten de bedrijven uit de private sector vast in het regime van verplicht én fulltime telewerk. Maar we moeten beginnen bij het begin: we blijven het maximaal inzetten op telewerk ondersteunen, want elke maatregel die bijdraagt tot het inperken van deze crisis is een deeltje van de voorlopige oplossing. Na maanden verplicht én fulltime telewerk beginnen we daar op het terrein echter de gevolgen van te zien.


Joris Vandersteene, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
09 maart 2021

Telewerken wordt soms een ‘makkelijke’ maatregel genoemd en daarom wordt er dan ook heel hard op gefocust. Gemakshalve wordt er zo voorbijgegaan aan de logistieke, financiële en menselijke inspanningen die werkgevers én werknemers leveren om telewerk mogelijk te maken.

Uit recent onderzoek (februari) in samenwerking met Antwerp Management School en HRPro.be blijkt dat 60% van de bedrijven het steeds moeilijker krijgt om de verbondenheid binnen hun organisatie op een positieve manier te beïnvloeden. 32% van de respondenten geeft ook aan dat het fulltime en verplicht karakter van telewerk het hen moeilijk maakt goed te waken over het welzijn van hun medewerkers. Vele bedrijven schuiven ook de meer strategische oefeningen – die vaak gebaat zijn bij een fysieke bijeenkomst – voor zich uit omdat gesprekken over changeprojecten, transformatie en/of herstructurering beter in het echt worden gevoerd dan in de zoveelste virtuele kamer.

Tegelijkertijd bereiken ons signalen van bedrijven die jonge starters niet aan boord kunnen houden omdat ze – enkel vanop een afstand – er niet in slagen te connecteren, hen gedegen te onboarden én aan boord te houden. Het volledig onboarden van nieuwe medewerkers is sowieso – niet enkel voor jonge starters – geen sinecure.

Ook de thuissituatie van vele medewerkers leent zich niet altijd tot langdurig verplicht telewerk. De huiskamer delen met al dan niet een partner en/of kinderen is verre van ideaal en legt druk op elk gezinslid. En dan zijn er nog de medewerkers die kwetsbaarder zijn en die er alle baat bij zouden hebben om af en toe naar hun vertrouwde werkplek te kunnen terugkeren.

April lijkt ons dan ook hét moment om wat telewerken betreft terug te keren naar de regeling van september 2020. Héél sterk aanbevolen (of in eerste instantie zelfs verplicht) maar niet langer fulltime én met de mogelijkheid tot terugkeermomenten.

En die momenten mogen in een stappenplanscenario in het begin gerust gepaard gaan met een aantal randvoorwaarden. Denk daarbij aan poulesystemen, uitbreiden glijdende werkuren, spits vermijden, maximale bezetting … Die flankerende maatregelen kunnen we dan geleidelijk aan ook lossen om op termijn op het perfecte evenwicht uit te komen voor de maatschappij, werkgever én werknemer. De combinatie fulltime én verplicht dus langzaamaan lossen, omdat het kan, omdat het moet!

> Zie ook ‘Werkgevers zijn bezorgd over de mentale gezondheid van hun medewerkers

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.