5G: dringend nood aan politieke daadkracht

Op 11 december lichtte het VBO het belang van een snelle uitrol van 5G voor de Belgische economie toe tijdens een parlementaire hoorzitting van de Commissie voor Economie, Consumentenbescherming en Digitale agenda.

 


Raf Van Bulck, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
19 december 2019

5G biedt belangrijke voordelen ten opzichte van 4G (het mobiel internet dat we vandaag kennen). Zo ondersteunt 5G niet alleen een veel hogere bandbreedte, maar ook een veel lagere reactietijd, een verbeterde betrouwbaarheid en een hogere densiteit aan toestellen.

Met die combinatie van troeven maakt 5G tal van nieuwe toepassingen mogelijk voor bedrijven en consumenten, maar ook om onze maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Heel wat landen zetten dan ook voluit in op de uitrol van 5G. In het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Finland  is 5G zelfs al commercieel beschikbaar. De Europese Commissie verwacht tegen eind 2020 dat 5G in elke lidstaat in minstens één stad beschikbaar is. Tegen 2025 verwacht de Europese Commissie dat elke lidstaat een ononderbroken connectiviteit kan garanderen in de steden en langs de belangrijke transportcorridors.

De eerste doelstelling (5G beschikbaar in 2020) is voor België ondertussen onhaalbaar geworden. En als we niet snel actie ondernemen, zouden we ook de tweede doelstelling kunnen mislopen.

En dat is jammer. Want met de toenemende digitalisering van onze economie en samenleving neemt ook het strategisch belang van performante, betrouwbare en veilige telecominfrastructuur toe. Steeds meer bedrijven houden daar dan ook rekening mee in hun investeringsbeslissingen.

VBO – Gezien het belang van 5G voor de Belgische industrie vraagt het VBO dat de overheid snel een aantal noodzakelijke maatregelen neemt om de 5G-uitrol mogelijk te maken. Concreet vraagt het VBO dat de spectrumveiling voor 5G-frequenties zo snel mogelijk wordt georganiseerd, de emissienormen in lijn worden gebracht met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en dat de belastingen op zendmasten worden afgeschaft.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.