België houdt stand in Europese digitaliseringsindex

Voor het vijfde jaar op rij publiceerde de Europese Commissie de Digital Economy and Society Index (DESI), een analyse van het digitale concurrentievermogen van de lidstaten. Dit jaar strandde België op de 9e plaats in de lijst van 28 EU-lidstaten. Dezelfde plaats als vorig jaar, ondanks de hogere score.


Raf Van Bulck, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
18 juni 2019

België scoort vooral hoog op de integratie van digitale technologie in het bedrijfsleven. Belgische bedrijven maken relatief veel gebruik van clouddiensten, bigdatatoepassingen en sociale media. Maar er blijft nog veel ruimte voor verbetering. Slechts 23% van de kmo’s verkoopt via het internet en amper 15% van de kmo-omzet is afkomstig van elektronische handel.

Bron: EC

Ook op het vlak van connectiviteit scoren we met een 6e plaats nog redelijk goed. Maar net als vorig jaar verliezen we opnieuw een plaats in de rangschikking. De goede score hebben we vooral te danken aan de zeer hoge dekkingsgraad van vaste en mobiele breedband. We bereiden ons echter onvoldoende voor op de toekomst. Het glasvezelnetwerk (fibre-to-the-premise) bereikt slechts 1,4% van de bevolking (tegenover een EU-gemiddelde van 29,6%) en de veiling van het 5G-spectrum werd voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Maar het is vooral op het vlak van digitale overheidsdiensten (13e plaats) dat we een tandje moeten bijsteken. Zo maken slechts 51% van de burgers die online actief zijn gebruik van e-overheidsdiensten, tegenover een EU-gemiddelde van 64%. Ook op het vlak van digitale openbare diensten voor ondernemingen scoren we lager dan het EU-gemiddelde. Op het vlak van uitwisseling van medische gegevens en elektronische voorschriften staan we dan weer in de top 5.

VBO – Als open kenniseconomie is België één van de landen die het meest baat kunnen hebben bij de digitalisering. Het is dan ook essentieel dat we werken aan een sterke digitale competitiviteit door in te blijven zetten op domeinen waar we nu al uitblinken en meer actie ondernemen in cruciale domeinen waar we achterblijven: organiseer zo snel mogelijk de veiling van het 5G-spectrum, zet in op digitale skills en werk een ambitieuze digitale agenda uit voor de volgende regering. Alle actoren (overheden, bedrijven en burgers) moeten de digitalisering actief omarmen en resoluut kiezen om de opportuniteiten te grijpen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.