© belga

In 2022 is de wereldwijde innovatie opnieuw sterk gegroeid!

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft zijn Patent Index 2022 gepubliceerd. Die index geeft een overzicht van de ingediende Europese octrooiaanvragen en verleende Europese octrooien door het EOB in het afgelopen jaar. Het is duidelijk dat de innovatie in 2022 een aanzienlijke groei kende, want het aantal octrooiaanvragen, met name in Europa, nam fors toe.


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
04 april 2023

In 2022 ontving het EOB 193.460 aanvragen, een stijging van 2,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat is het grootste aantal aanvragen tot nu toe, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid.

Vooral in de technologiesectoren rond digitale technologie (+11,2%) en schone energie (+18,2%) werden er een pak meer octrooien aangevraagd. Ook de biotechnologie (+11,0%) ging verder op haar positieve elan.

Het zal niemand verbazen dat China, de Verenigde Staten en Korea de grootste aanjagers zijn van die groei. Terwijl het aantal octrooiaanvragen uit Duitsland is afgenomen, zien we in de meeste grote Europese landen een stijging.

De innovatiekampioenen in 2022 zijn Huawei, die de bedrijfsranglijst aanvoert, en vervolgens LG, Qualcomm, Samsung en Ericsson.

De Patent Index 2022 is te vinden op de EOB-website

Wat België betreft, zijn de bij het Europees Octrooibureau ingediende octrooiaanvragen aanzienlijk gestegen met 5%.

De technologiesectoren die verantwoordelijk zijn voor die groei zijn o.a. gespecialiseerde machines, biotechnologie en oppervlaktebehandelingstechnologieën. Vijf van de tien grootste Belgische aanvragers zijn universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Uit de eerste ‘kerncijfers’ van de Belgische Dienst voor de Intellectuele Eigendom (DIE) blijkt dat de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen het meest innovatief zijn en de provincies Limburg, Namen en West-Vlaanderen het snelst groeien.

> In afwachting van de publicatie van het jaarverslag van 2022 van de DIE, kunt u alvast een eerste document met enkele kerncijfers raadplegen.

European patent applications.PNG

Bron: 2022 Patent Index

les-50-plus-grands-pays-d-origine-des-demandes-de-brevets-nl.jpg

Bron: Europees Octrooibureau, News, maart 2023

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.