R&D & INNOVATION: O&O-ecosysteem leidt effectief tot innovatie in België
Naar aanleiding van de publicatie van onze studie ‘Onderzoek en ontwikkeling in België en de ondersteuning ervan’ gaan we om de twee weken dieper in op enkele opvallende cijfers. In deze derde editie zoomen we in op innovatie in België: wat zijn onze sterktes en - nog belangrijker - onze zwaktes als het gaat om het inzetten van succesvolle O&O.
O&O verfijnt ons ‘meten is weten’, maar het is uiteindelijk dat ‘weten’ waarmee we verder aan de slag moeten gaan. De investeringen in O&O moeten per definitie leiden tot toekomstige economische welvaart. België doet het goed op zowel het vlak van O&O als op het vlak van innovatie. Dat bleek toch al uit de sterke groei in patentaanvragen/-toekenningen.
De European Innovation Scoreboard (2021) toont bovendien aan dat België ook in brede zin tot de absolute top in Europa behoort als het gaat om innovatieleiderschap (zie onderstaande grafiek). België neemt een vijfde plaats in en moet respectievelijk Zwitserland, Zweden, Finland en Denemarken voorlaten. Dat is fantastisch nieuws. De volgende vraag is dan: wat maakt nu dat België zo goed scoort? Of nog belangrijker: waar liggen de uitdagingen om echt de innovatieleider te worden?
Summary Innovation Index België en geselecteerde Europese landen (2021)
Bron: Europese Commissie (2021). EIS-RIS 2021.
Wie om zich heen kijkt, ziet reeds de voor de hand liggende factoren: bedrijven investeren veel in innovatie en bovendien wordt innovatie via ons aantrekkelijke O&O-ecosysteem veelvuldig gedeeld: hetzij via de samenwerking met buitenlandse onderzoekers, de samenwerkingen binnen de bedrijfssector of de samenwerkingen tussen bedrijven en de publieke sector. Ook op het vlak van digitalisering doet België het goed: bedrijven leiden hun personeel op om te werken met de beschikbare IT-toepassingen en stellen ook veel IT-experten te werk. Op die manier wordt de aanwezige technologische innovatie door onze bedrijven geabsorbeerd en wordt de productiviteit verhoogd. Voldoende IT-specialisten kunnen aanwerven zal daarom de grootste uitdaging vormen, want digitalisering verloopt steeds meer aan het tempo van een tgv.
Om echt door te groeien tot de nummer 1 heeft België één zwakke plek, namelijk de opgebouwde O&O-kennis gebruiken in het eigen voordeel. Belgische ondernemingen zijn bijzonder goed in procesmatige innovatie, maar slagen er nog onvoldoende in om dat te doen voor goederen en diensten. Nochtans is de handel in concurrentiële goederen en diensten het fundament van onze kleine economie. Ook op het vlak van klimaatinnovatie, waarbij onze bedrijven reeds heel wat expertise hebben opgebouwd (kijk naar onze Noordzee), kan België potentieel een nog grotere rol spelen.
VBO – Door gebruik te maken van zijn competitief O&O-ecosysteem presteert België uitstekend op het vlak van knowledge sharing en digitalisering. Evenwel slaagt het er nog onvoldoende in om de opgebouwde kennis zelf in te zetten. In dat opzicht is de innovatieaftrek, die de inzet van succesvolle O&O in België stimuleert, een zeer cruciale pijler voor onze ambitie om van België de absolute innovatieleider in Europa te maken. Het verder promoten van die maatregelen zal onze positie versterken, maar kunnen we ook beginnen dromen van een maatregel die zeer innovatieve productie in België ondersteunt?
Foto ©belga