Zijn de Belgische ondernemingen klaar voor artificiële intelligentie (AI)?

Enkele jaren geleden was artificiële intelligentie (AI) nog een redelijk abstract begrip dat eerder tot de wereld van de fictie dan tot de realiteit van onze bedrijven leek te behoren. Vandaag is ze essentieel voor de productiviteit en de concurrentiekracht van onze bedrijven, maar ook voor het innovatievermogen van ons land. Hoewel AI in België stilaan voet aan de grond krijgt, moet ons land toch nog een inhaalbeweging maken ten opzichte van andere Europese landen.


Edward Roosens, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR Amélie Wuillaume, COMPETENTIECENTRUM DIGITAAL & INNOVATIEF ONDERNEMEN
23 februari 2021

Artificiële intelligentie werkt op basis van kennis die wordt gehaald uit verzamelde data gebruikt om te beslissen over de best mogelijke actie – in functie van specifieke parameters en de te bereiken doelstelling. AI-systemen kunnen ook worden ontwikkeld om hun antwoord te ‘leren’ aanpassen door de manier te analyseren waarop de omgeving reageerde op voorgaande acties. Automatische vertaling, chatbots, machine learning, deep learning, gezichtsherkenning en datamining zijn maar enkele voorbeelden van de toepassingen van AI die nu al deel uitmaken van onze dagelijkse realiteit.

De invloed van AI gaat over de sectorgrenzen heen ... en de opportuniteiten zijn talrijk! De mogelijkheden waarmee AI onze economie positief kan beïnvloeden, situeren zich onder andere in de vergrijzing, klimaatverandering, voedselveiligheid, gezondheid en de zorg. AI kan bijvoorbeeld helpen om ziektes beter te voorspellen en erop te anticiperen, energieverbruik te verminderen, eentonige taken om te vormen, de kosten van vele producten te reduceren, duurzame en efficiëntere energietechnologieën te ontwikkelen of het verkeer beter te regelen ... Door die ingrijpende veranderingen zullen er tegen 2030 ongeveer 200.000 nieuwe jobs gecreëerd worden en zullen zo’n 400.000 jobs grondig gewijzigd zijn.

Maar hoe staat het vandaag met AI in België? Hoe staan de Belgische bedrijven er tegenover en hoe experimenteren ze ermee? Willen de Belgische ondernemingen AI integreren en zijn ze erop voorbereid? Allemaal vragen waarop een uitgebreide enquête die het VBO samen met FOD BOSA en AI4Belgium lanceerde, antwoorden probeert te bieden. Aan de hand van de enquête willen we een beeld krijgen van hoe ondernemingen naar AI en de integratie ervan kijken. Ze duurt ongeveer 15 minuten en is online beschikbaar via de link hier.

Neem deel aan deze enquête: elk antwoord biedt een extra kans om de rol en de effecten van AI in de Belgische ondernemingen beter te begrijpen!

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.