Intellectuele eigendom, een drijvende kracht achter de Belgische economie

Op 26 april 2022, Werelddag van de intellectuele eigendom, organiseerde de FOD Economie een interessante conferentie over het gebruik van intellectuele-eigendomsrechten door Belgische ondernemers. Daar presenteerden de Belgische Dienst voor de Intellectuele Eigendom (DIE) en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) de resultaten van een analyse die in januari 2022 is uitgevoerd over het gebruik van systemen ter bescherming van de intellectuele eigendom in België.


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
03 mei 2022

Zoals verwacht toont de econometrische analyse van Idea Consult het hefboomeffect van intellectuele-eigendomsrechten aan. Ze stimuleren niet alleen de interne prestaties, maar ook de productiviteit van de ondernemingen die er gebruik van maken. Daarnaast bevorderen ze de tewerkstelling in die ondernemingen en hebben ze een positief effect op hun groei.

Het VBO hecht erg veel belang aan de verschillende intellectuele-eigendomsrechten. Dat uit zich onder meer in reeds een halve eeuw steun voor het eenheidsoctrooi, dat er eind dit jaar zou moeten komen.

Het VBO organiseert ook talrijke conferenties en infosessies om de zeer rijke actualiteit van de intellectuele-eigendomsrechten te kunnen volgen. Het kan daarbij gaan om octrooien, merken, tekeningen en modellen, bedrijfsgeheimen ...

Onlangs nog heeft het onze beleidsmakers eraan herinnerd hoe belangrijk het is om creativiteit en innovatie te ondersteunen. Onze innoverende ondernemingen hebben een performant en fiscaal stabiel rechtskader nodig. Het is daarom noodzakelijk om ons systeem van fiscale stimuli te behouden en om het toegankelijker te maken voor jonge technologiebedrijven en kmo’s. De studie van de FOD Economie benadrukt bovendien dat bijna 84% van de ondernemingen die in België actief zijn op het vlak van intellectuele-eigendomsrechten (IER) kmo’s zijn.

Het VBO heeft er ook op gewezen dat een beleid inzake intellectuele eigendom deel moet uitmaken van het businessmodel van alle ondernemingen, die hun rechten moeten benutten en vooral beschermen.

Veel ondernemingen vergeten bij hun oprichting, na de formaliteiten bij de Kruispuntbank en de registratie van een domeinnaam, om zich ervan te verzekeren dat hun vennootschapsnaam, hun handelsnaam en hun merken wel degelijk beschikbaar zijn. En die namen moeten ze ook beschermen. Ook in overeenkomsten worden de diverse aspecten van intellectuele-eigendomsrechten vaak verwaarloosd.

Ondernemingen moeten zich ervan bewust zijn dat intellectuele eigendom niet enkel een verdedigings- of monopoliseringsmiddel is. Het is ook een middel voor fiscale optimalisering, marketing, inkomsten van licenties ...

Om ondernemers te helpen om IER beter te begrijpen en te gebruiken, werd op 26 april een nieuw digitaal platform gelanceerd onder de naam ‘Create, Protect & Benefit’. 

Dat platform, het resultaat van een samenwerking tussen 5 Belgische en Nederlandse overheidsorganisaties, is opgebouwd rond 12 praktische gidsen en biedt ondernemers antwoorden op al hun vragen inzake intellectuele eigendom en maakt hen bewust van de voordelen en risico’s van het al dan niet beschermen van hun producten en diensten. Op het platform zijn ook enkele videogetuigenissen terug te vinden van CEO’s van Vlaamse, Waalse en Nederlandse bedrijven.

Neem gerust een kijkje op het platform: https://www.create-protect-benefit.com/be-nl

Foto ©belga

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.