Wat is de impact van de pandemie op de innovatieve ondernemingen?

Het Europees Octrooibureau (EOB) publiceerde zonet zijn jaarverslag van 2020. Zoals de voorgaande jaren gaan de gegevens over de ingediende Europese octrooiaanvragen, de belangrijkste aanvragers, de verleende Europese octrooien en de kwaliteitsindicatoren.


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
13 april 2021

De cijfers uit dat verslag vertellen ons onder andere meer over de impact van de pandemie op de innovatieve ondernemingen en op de sectoren die hun voordeel haalden uit deze crisis, alsook over de geografische verdeling van de innovatie.

Het is geruststellend om te constateren dat ondanks de pandemie het globale aantal ingediende Europese octrooiaanvragen in 2020 te vergelijken was met het aantal van het jaar daarvoor, met een daling van 0,7%. Het EOB ontving vorig jaar in totaal 180.250 octrooiaanvragen, wat iets minder is dan het recordaantal in 2019 (181.532).

Het is weinig verrassend dat in de voornaamste technische domeinen de octrooiaanvragen het sterkst stegen voor farmaceutische producten (+10,2%) en biotechnologie (+6,3%). De meeste uitvindingen werden in 2020 gedaan in de medische technologie (+2,6%).

Bij de vorige groeikampioenen, digitale communicatie (+1,0%) en informatica (+1,9%), gebeurden opnieuw veel octrooiaanvragen. Ze staan respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Tegelijk vertoonde het vervoer een sterke daling (-5,5%), vooral in de deeldomeinen lucht- en ruimtevaart (-24,7%) en in mindere mate in de auto-industrie (-1,6%).

De cijfers tonen opvallende contrasten tussen de technologieën en de landen van herkomst.

Het verslag benadrukt de zeer sterke groei van China en Zuid-Korea. De Europese, Japanse en Amerikaanse uitvinders dienden daarentegen minder octrooiaanvragen in.

De bedrijven die de meeste octrooiaanvragen indienden, zijn Samsung, Huawei en LG. In Europa zijn de voornaamste indieners Ericsson, Siemens en Robert Bosch, en in België zijn dat Solvay, MEC, Umicore en Agfa-Gevaert. Onderzoeken we de Europese octrooiaanvragen die ons land aanduiden en die werden ingediend door Belgische aanvragers bij het EOB, dan zijn de cijfers in 2020 bijna dezelfde als in 2019 (2.400 in 2020 tegenover 2.423 in 2019). Daarmee staat België in 2020 op de zevende plaats bij de octrooi-indieners van de Europese Unie.

U kan het verslag raadplegen op de website van het EOB: https://www.epo.org/about-us/annual-reports-statistics/statistics/2020.html.

Europese octrooiaanvragen die België aanduiden en werden ingediend door Belgische aanvragers bij het EOB

Octrooiaanvragen van de lidstaten in 2020

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.