Handelsbeleid op de agenda van het Platform International

Op de vergadering van het Platform International van het VBO dat werd georganiseerd op 27 april verwelkomde het VBO twee topsprekers over het thema handelsbeleid. Het Platform International verenigt de sectorfederaties en individuele ondernemingen die internationaal actief zijn, alsook bepaalde overheden die betrokken zijn in de ondersteuning van de Belgische buitenlandse handel.


Thomas Julien, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
04 mei 2021

Het eerste subthema, de veerkracht van geglobaliseerde waardeketens, werd voorgesteld door dhr. Simon J. Evenett, professor Internationale handel en Economische ontwikkeling aan de Universiteit van St. Gallen. Dankzij die uitwisseling met de leden van het VBO kon een objectieve stand van zaken opgemaakt worden, op basis van feiten en cijfers, nu sommigen vinden dat COVID-19 heeft aangetoond dat de EU te afhankelijk is van derde landen, terwijl anderen blijven hameren op hoe belangrijk het is om te blijven openstaan voor internationale uitwisselingen.

Het tweede subthema, over de uitvoering van het Europese handelsbeleid, werd gepresenteerd door dhr. Denis Redonnet, adjunct-directeur-generaal en Chief Trade Enforcement Officer (CTEO) van het DG Handel van de Europese Commissie. De CTEO sprak over zijn verschillende prioriteiten, met name in het kader van de herziening van de handelsstrategie van de EU, in een context getekend door internationale handelsspanningen, kritiek t.a.v. de EU-handelsakkoorden, de verwachtingen van de bedrijven rond het level playing field en de evoluties inzake toegang tot derde markten.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.