Het Platform International bespreekt ‘Global Gateway’-initiatief van de EU

Het PI verwelkomde Koen Doens, directeur-generaal bij het DG International Partnerships van de Europese Commissie, en David Ringrose, Head of Connectivity & Digital bij de European External Action Service (EEAS).


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
28 april 2022

Eerst vond er een interne vergadering plaats tussen de leden waarbij de voorzitter van het Platform, Jan Grauls, en Executive Manager van het competentiecentrum Europa & Internationaal, Olivier Joris, een stand van zaken over de internationale actualiteit gaven.

Daarna leidde Koen Doens het ‘Global Gateway’-initiatief in. Dat is een nieuwe Europese strategie die slimme en propere digitale connecties, energieconnecties en transportlinken moet boosten en gezondheids-, onderwijs- en onderzoeksystemen moet versterken buiten de EU (in Afrika, Zuid-Amerika, Azië enz.). Het focust voornamelijk op connectiviteit in de verschillende betekenissen van het woord. Dat initiatief – gebaseerd op de EU-normen en -standaarden – moet tegengewicht bieden aan de Chinese Nieuwe Zijderoute, maar dan met een focus op groene transitie en digitalisering. Alle betrokken partijen zijn volop bezig met het identificeren van projecten en gebieden waarop ze willen focussen om er de meeste opportuniteiten uit te halen en concrete resultaten te boeken. David Ringrose haalde daarna vele concrete voorbeelden, vooral inzake digitalisering, van over de hele wereld aan die als inspiratie kunnen dienen voor de bedrijven en illustreren wat voor soort projecten de Europese Commissie in gedachten heeft. 

Het evenement werd afgesloten met enkele vragen en antwoorden tussen de sprekers en deelnemers. Het VBO bedankt nogmaals beide sprekers voor hun toelichting en verwelkomt dit initiatief ten zeerste. Bovendien spoort het VBO Belgische bedrijven aan ten volle gebruik te maken van dat nieuwe initiatief. Indien er vragen zijn, wordt er dan ook aangeraden om contact op te nemen met de Europe Commissie en haar lokale vertegenwoordigingen om te weten te komen of een project in aanmerking komt voor de Global Gateway.

Klik hier voor meer info

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.