Het VBO ontvangt president van de Democratische Republiek Congo Félix Tshisekedi

In het kader van zijn activiteiten inzake economische diplomatie (waardoor onze ondernemingen rechtstreeks in contact kunnen komen met de hoogste instanties van onze partnerlanden), verwelkomde het VBO  op dinsdag 17 september de president van de Democratische Republiek Congo, Z.E. de heer Félix Tshisekedi, ter gelegenheid van zijn eerste officiële bezoek aan ons land. De academische zitting die het VBO aan het einde van de namiddag organiseerde, kon rekenen op meer dan 250 aanwezigen en heel wat persaandacht.


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
18 september 2019

Bernard Gilliot, voorzitter van het VBO, sprak in positieve bewoordingen over de hernieuwde belangstelling en de verschillende initiatieven en instrumenten bestemd voor het Afrikaanse continent, zowel van de Belgische overheid als van de Europese instellingen. De economische wereld is alvast tevreden dat België en Congo de banden aanhalen.

Het VBO en zijn leden hadden bijzondere aandacht voor de sociaaleconomische prioriteiten van de nieuwe Congolese regering en voor de maatregelen die ze wil nemen om bij te dragen tot een beter handelsklimaat. Dat zou kunnen leiden tot de geleidelijke toename en diversifiëring van de handels- en investeringsstromen tussen België en de DRC. Het VBO benadrukte dat België over heel wat topspelers beschikt in de beloftevolle sectoren die president Tshisekedi naar voren schuift, zoals gezondheid, energie, water, infrastructuur en digitale economie.

Het VBO herinnerde er niettemin aan dat elk buitenlands investeringsproject, waar ook, vereist dat aan een aantal voorafgaande voorwaarden is voldaan. Het VBO moedigt de vele geplande hervormingen van president Tshisekedi dus aan en is tevreden over de recente ontwikkelingen met betrekking tot, in het bijzonder, het bilaterale akkoord tussen de DRC en de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie inzake de bevordering en de wederzijdse bescherming van de investeringen. Dat akkoord draagt bij tot de vereiste rechtszekerheid die investeerders zo belangrijk vinden.

“We zijn ons ten volle bewust van de grootteorde van de uitdagingen waar de nieuwe Congolese overheid voor staat. Maar we zien evenzeer de talloze opportuniteiten om de economische relaties tussen onze landen te versterken, ten gunste van de groei, de werkgelegenheid en het welzijn van de burgers. En dat dankzij een nauw overleg en een hechte samenwerking tussen overheden en private stakeholders, naar het beeld van onze ontmoeting hier vandaag”, besluit Bernard Gilliot.

In de marge van deze activiteit ontmoette het VBO zijn collega’s van de FEC, de Fédération des Entreprises du Congo, vertegenwoordigd door voorzitter Albert Yuma Mulimbi en gedelegeerd bestuurder Bononge Kimona.

> Bekijk hier de foto's van het evenement

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.