Internationaal project voor de toekomst van de wereld van het werk

De Europese Commissie (EC) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) startten een gezamenlijk project. De lancering vond plaats op 7 en 8 februari met een ‘kick-off’-werkgroep. Het doel is het versterken van de capaciteit van de sociale partners en het instrument van sociale dialoog om de uitdagingen van een veranderende wereld van het werk aan te gaan en opportuniteiten maximaal te benutten. Het project bouwt voort op eerdere samenwerking tussen de IAO en de EC op het vlak van industriële relaties en sociale dialoog.

Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
13 februari 2019

Tijdens de workshop gingen de sociale partners in dialoog om samen de onderwerpen te bepalen waarop het project zal focussen. Een ruime delegatie van vertegenwoordigers van nationale werkgeversorganisaties nam deel onder regie van de Internationale Werkgeversorganisatie (IOE) en BusinessEurope. In een volgende fase zullen, in samenwerking met de sociale partners, achtergrondstudies worden uitgevoerd per onderwerp. Vervolgens moet dit leiden tot nationale rapporten met aanbevelingen om tenslotte uit te monden in een conferentie begin 2020 om kennis en ervaringen te delen en kritische succesfactoren aan te wijzen.

VBO – Op zich verdient het doel van het project alle steun. Alleen moeten we bedenkingen maken bij de manier waarop de IAO en de EC de sociale partners willen ondersteunen. Eerder dan rechtstreeks te ‘investeren’ in het versterken van nationale representatieve werkgevers- en werknemersorganisaties ligt de focus immers op onderzoek en het genereren en delen van informatie en kennis door externe ‘onderzoekers’. Wij pleiten voor directe steun aan organisaties om o.a. volgende processen te versterken of op poten te zetten: raadpleging van leden en het verkrijgen van mandaten, het omvormen van organisaties in functie van de veranderende wereld van werk, aantrekkelijkheid voor (nieuwe) leden, betere communicatie- en informatie. Daarbij is het belangrijk dat vertrokken wordt van legitimiteit en autonomie op nationaal vlak als basisuitgangspunt. Het moet duidelijk zijn dat werkgevers- en werknemersorganisaties belangrijke en noodzakelijke partners zijn voor overheden en instellingen om op efficiënte en effectieve wijze de uitdagingen het hoofd te bieden en vooral om de opportuniteiten van een snel veranderende socio-economische omgeving te grijpen.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.