© belga

Het Platform International bespreekt drie internationale topics

Op 18 april had het Platform International (PI) het genoegen om drie verschillende internationale topics te behandelen.

 


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
20 april 2023

Global Gateway: 300 miljard euro investeringen

Eerst en vooral werd voor een tweede maal op het PI het Global Gateway initiatief van de Europese Commissie besproken. Dit initiatief beoogt om voor 300 miljard euro investeringen te genereren die de connectiviteit overal ter wereld ten goede zou moeten komen. Dit op het gebied van digitale infrastructuur, energie- en vervoersinfrastructuur en op het gebied van gezondheid, onderwijs en onderzoek. De bedoeling is om de EU terug te profileren op globaal vlak en investeringen en projecten te branden onder het Global Gatewaymerk.

De heer Koen Doens, Directeur-Generaal Internationale Partnerschappen van de Europese Commissie lichtte toe hoe de particuliere sector hierop kan inspelen. Niet enkel door direct in te schrijven op openbare aanbestedingen en projecten, maar ook als onderaannemer in het hele ecosysteem van die projecten die onder de noemer van Global Gateway vallen.

Daarna lichtte Directeur-Generaal Externe relaties van de EU van op de FOD Buitenlandse Zaken, de heer Christophe de Bassompierre, toe wat er specifiek op Belgisch niveau gebeurt om dit allemaal in goede banen te leiden en wat in het bijzonder Belgische bedrijven kunnen doen om hiervan gebruik te kunnen maken.

Kritieke grondstoffen 

De heer Peter Handly, Head of Unit for Energy Intensive Industries, Raw Materials and Hydrogen bij de Europese Commissie lichtte het nieuw voorstel van de Europese Commissie toe over Critical Raw Materials. Daarna hadden bedrijven en sectoren de kans om hun opmerkingen te geven en vragen te stellen. 

Klik hier en hier voor meer info over CRM.

Wereldtentoonstelling Osaka 2025 

De heer Aldwin Dekkers nam het woord namens Belexpo als Commissaris-Generaal a.i. en gaf meer uitleg bij de opportuniteiten voor de Belgische bedrijven in het Belgisch paviljoen. Via deze link kan meer info worden teruggevonden voor geïnteresseerde bedrijven.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.