© belga

VBO mee op staatsbezoek naar Zuid-Afrika

Van 22 tot 27 maart 2023 brachten koning Filip en koningin Mathilde een staatsbezoek aan Zuid-Afrika op uitnodiging van president Cyril Ramaphosa. Ons vorstenpaar werd vergezeld door een bedrijfs- en academische delegatie, waar ook Pieter Timmermans, CEO van het VBO, deel van uitmaakte. Traditiegetrouw organiseerde het VBO in het kader van dat staatsbezoek een aantal activiteiten om de economische banden tussen de twee landen te versterken. 


Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
28 maart 2023

In nauwe samenwerking met het Consulaat-generaal van België in Kaapstad, organiseerde het VBO een ‘business networking cocktail’, die werd bijgewoond door de vorsten. Het evenement startte met het in de kijker zetten van enkele succesvolle partnerschappen tussen Belgische en Zuid-Afrikaanse bedrijven. 5 Belgische CEO’s uit de bedrijfsdelegatie kregen de kans, om samen met hun lokale partner, hun activiteiten en projecten in Zuid-Afrika voor te stellen aan het vorstenpaar.  

Nadien volgde een netwerkcocktail, in samenwerking met Wesgro en de Cape Chamber of Commerce & Industry, waarop we een reeks Zuid-Afrikaanse bedrijfsleiders hadden uitgenodigd met als doel nieuwe opportuniteiten te verkennen voor economische samenwerking tussen bedrijfsleiders uit onze twee landen. Tijdens zijn openingsspeech benadrukte Pieter Timmermans dat het, in de nasleep van de coronapandemie, de wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketens en de geopolitieke spanningen, belangrijker dan ooit is dat we de banden met internationale partners zoals Zuid-Afrika aanhalen, nieuwe markten verkennen en onze handelsstromen diversifiëren. Nadien volgde een paneldebat, met de Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, Hadja Labhib, de CEO van Wesgro en twee prominente bedrijfsleiders, John Blood van AB Inbev en Pieter Boone van Pick n Pay, met de bedoeling om ideeën te lanceren over hoe we onze economische samenwerking kunnen versterken. 

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.