VBO ontvangt Indiase minister van handel

Vandaag ontving het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Piyush Goyal, de Indiase minister van handel en industrie. Naar aanleiding van de eerste ministeriële vergadering van de EU-India Trade & Technology Council op 16 mei, maakte de Indiase delegatie een tussenstop in het gebouw van de grootste werkgeversfederatie van het land om de bilaterale handelsrelatie tussen België en India te bespreken met prominente bedrijfsleiders die actief zijn in India.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
15 mei 2023

Op de agenda van deze ontmoeting stond enerzijds het onderstrepen van de goede handelsrelaties tussen beide landen. België was in 2022 de tweede grootste Europese handelspartner van India en bovendien staat België op de 15de plaats van India's grootste investeerders wereldwijd. Anderzijds werden ook de cruciale onderhandelingen voor een vrijhandelsakkoord tussen Europa en India besproken. Omwille van de vele voordelen voor de Belgische bedrijven die handel voeren in India, pleitte het VBO tijdens de ontmoeting voor een vruchtbare voortzetting van de onderhandelingen tussen India en Europa. Met dat handelsakkoord zal voor de Belgische bedrijven de toegang tot de Indiase markt makkelijker verlopen en de douanetarieven aanzienlijk dalen.

De Indiase minister besprak de groeiende mogelijkheden voor Belgische investeerders in zijn land. Daarnaast maakte hij tijd vrij voor een rondetafelgesprek met verschillende Belgische bedrijfsleiders actief in India. Tijdens dat gesprek kregen de Belgische ondernemers de unieke kans om persoonlijk van gedachten te wisselen met de minister en te getuigen over de opportuniteiten in het grootste land ter wereld op het vlak van bevolking, maar ook over de uitdagingen van ondernemen als Belgisch bedrijf in India.

“India is een bijzonder belangrijke handelspartner voor zowel België als Europa. Het land, dat momenteel het voorzitterschap van de G20 bekleedt, biedt groeiende mogelijkheden voor onze exportgerichte ondernemingen en heeft een ambitieuze agenda ontwikkeld in een reeks sleutelsectoren, zoals energie, ruimtevaart en circulaire economie. We zijn dan ook bijzonder vereerd met dit hoogstaande bezoek. Daarnaast steunen wij als werkgeversorganisatie de oprichting van het Trade & Technology Council en de herneming van de onderhandelingen rond een vrijhandelsakkoord. Beide initiatieven zullen een positieve impact hebben op onze Belgische bedrijven”, zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.