De Amerikaanse ‘Inflation Reduction Act’ en het Europese antwoord uitgelegd door Markus Beyrer (BusinessEurope)

Op 14 maart verwelkomde Pieter Timmermans Markus Beyrer, directeur-generaal van BusinessEurope – de organisatie die de Europese bedrijfswereld vertegenwoordigt en waarvan het VBO het Belgische lid is. Hij sprak Belgische bedrijven en sectoren toe en verduidelijkte wat de Amerikaanse ‘Inflation Reduction Act’ (IRA) exact inhoudt.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
15 maart 2023

Die Amerikaanse wetgeving is het grootste klimaatpakket ooit aangenomen in de VS en biedt enorme financiële stimulansen om er te investeren, door onder andere subsidies aan te bieden in verschillende sectoren die bijdragen aan de klimaattransitie. Betreurenswaardig is echter dat de VS die steun op discriminatoire wijze aanbiedt waardoor Europese bedrijven er in zeer veel gevallen geen aanspraak op kunnen maken. Dat gecombineerd met hoge energieprijzen, veel administratieve lasten en zeer logge en omslachtige vergunningsprocedures, maakt Europa meteen veel minder aantrekkelijk voor investeringen.

Europa kan dat uiteraard niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Het heeft dan ook een aantal plannen om daarop in te spelen. Zo heeft het een tijdelijke versoepeling van de staatssteunregels aangenomen, plant het een herziening van de elektriciteitsmarkt en publiceert het deze week nog zijn ‘Net-Zero Industry Act’ om de doelstellingen van de Europese Green Deal te verwezenlijken. Er komt ook een EU-‘Critical Raw Materials Act’. En ook tijdens de lentetop van de Europese Raad zal er nagedacht worden over een nieuwe strategie.

BusinessEurope kaartte aan dat het belangrijk is voor haar leden dat de energieprijzen in Europa dalen, dat procedures sneller kunnen verlopen en dat er voldoende ademruimte komt inzake de regelgeving. Bovendien kan staatssteun geen langetermijnoplossing worden. Europa is een machine die volop regelgeving produceert zonder voldoende stil te staan bij de gevolgen voor de bedrijven. Bedrijven moeten kunnen blijven concurreren. Zo niet, verliezen we niet enkel onze concurrentiekracht op wereldvlak, maar kwijnt een belangrijke steunpilaar van onze economie en zelfs maatschappij langzamerhand weg. 

VBO – Zoals reeds eerder gecommuniceerd, is het VBO bezorgd over de discriminerende maatregelen van de IRA waardoor Belgische en Europese bedrijven uit de boot zouden vallen. Het is echter een wake-upcall voor Europa. Europa moet hier snel op anticiperen en moet ervoor zorgen dat het een echt industrieel beleid creëert dat tegemoet komt aan onze bezorgdheden. Er moet onder andere voor worden gezorgd dat:

  1. het toepassingsgebied ruim genoeg is zodat de hele waardeketen eronder valt.
  2. staatssteun geen permanente oplossing wordt! Het gelijke speelveld moet in Europa behouden blijven.

Voor meer info over de IRA

Voor meer info over het EU-‘Green Deal Industrial Plan’ 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.