EU en VS lossen handelsconflict rond staal en aluminium op

In de marge van de G20 schoven de EU en de VS eindelijk hun meningsverschillen aan de kant en vonden ze een oplossing voor het handelsconflict over staal en aluminium. Bovendien besloten ze ook om meer samen te werken op andere handelsdossiers. Dat lijkt te suggereren dat de beloftes die Biden deed tijdens zijn bezoek aan ons land in juni uitwerking krijgen en omgezet worden in concrete engagementen.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
04 november 2021

Tarieven op Europees staal en aluminium zijn reeds van kracht sinds 2018, destijds ingevoerd door de Trump-administratie, maar de 25% op staal en 10% op aluminium bleven behouden onder Bidens presidentschap. Als reactie daarop nam de EU destijds ook tegenmaatregelen op heel wat Amerikaanse goederen zoals whisky, sinaasappelsap, jeans, motorfietsen, rijst, speelkaarten, tabak, boten enz. 

De Verenigde Staten hebben beslist om tarieven op een groot deel van deze producten op te heffen. Specifiek kan er jaarlijks 3,3 miljoen ton staal tariefvrij de VS worden ingevoerd. Tot 31 december 2023 komt daar nog eens 1,1 miljoen ton staal bij. Deze staalproducten moeten evenwel gesmolten en gegoten worden in de EU. Op staal dat buiten deze aantallen valt, zal nog steeds 25% worden geheven. 18.000 ton onbewerkt aluminium in twee productcategorieën kan tariefvrij worden ingevoerd en 366.000 ton half afgewerkt aluminium in 14 productcategorieën. Daarbuiten geldt een tarief van 10%. De EU heeft op haar beurt de door haar opgelegde tegenmaatregelen opgeschort. 

Bovendien hebben beide partijen ook beslist om hun huidige handelsgeschillen onder de Wereldhandelsorganisatie op te schorten en meer samen te werken inzake douane, handelsbescherming en investeringsscreening. Op de agenda staat ook het onderhandelen van een mondiaal akkoord over overcapaciteit en decarbonisatie van de staal- en aluminiumsector. Doel daarvan is bijvoorbeeld het promoten van groen staal en een methodologie ontwikkelen om de ingebedde koolstofemissies van staal- en aluminiumproducten te berekenen, met het oog op bijvoorbeeld het CBAM (het carbon border adjustment mechanism dat de EC recent voorgesteld heeft en dat van toepassing zou zijn op het invoeren in de EU van o.a. staal en aluminimum). 

Voor meer informatie gelieve volgende documenten te raadplegen: 

-          VS-persbericht met alle details over welke producten het specifiek gaat
-          EU-persbericht
-          Gezamenlijk VS-EU-persbericht

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.