Het VBO staat achter het EU-Mercosur-akkoord

Het VBO kwam tussen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het kader van een hoorzitting over het handelsakkoord tussen de EU en het Mercosur-blok (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay). 


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
13 januari 2021

Het herinnerde eraan dat de werkgevers (VBO, VOKA, UWE en BECI) het akkoord ondersteunen, dat talrijke verbeteringen en opportuniteiten bevat voor zo’n 1.650 Belgische bedrijven die met de regio handel drijven. En dat zowel op tarifair en niet-tarifair niveau als qua markttoegang enz. Het akkoord bevat eveneens een hoofdstuk over duurzame ontwikkeling, met inbegrip van het naleven van het Klimaatakkoord van Parijs. Daarnaast hamerde het VBO op het belang van de vrijwaringsmaatregelen voorzien in het akkoord m.b.t. potentieel kwetsbaardere subsectoren; die maatregelen moeten effectief ingezet worden als de situatie daarom vraagt. Ten slotte is het VBO zich bewust van de bezwaren die werden geformuleerd rond bepaalde aspecten van het akkoord; het pleit bijgevolg voor de huidige initiatieven van de EU die er een gepast antwoord op willen bieden.

> Zie ook het gezamenlijk persbericht ‘Handelsakkoord EU-Mercosur: een objectief debat is noodzakelijk

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.