Moment van de waarheid voor multilateralisme en internationale handel in tijden van crisis
De 12e ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie vond vorige week eindelijk plaats, in Genève. Tweemaal uitgesteld door COVID-19 en ook een dag later geëindigd dan gepland, kon de conferentie uiteindelijk resultaten boeken. Het was dag en nacht onderhandelen en uiterst onzeker of die onderhandelingen einduitkomsten zouden opleveren. Verschillende dossiers leken immers geblokkeerd en de algemene sfeer inzake multilaterale handel was reeds enkele jaren grimmig.
Niet enkel de blokkering van het geschillenbeslechtingsorgaan door de VS of de handelsspanningen tussen China en de VS vormden een doorn in het oog van de verdedigers van de handel – waaronder het VBO –, ook de protectionistische tendensen van India en Zuid-Afrika vormden een enorm struikelblok tijdens de onderhandelingen.
VBO – Al bij al kunnen we dus blij zijn met het ‘Genèvepakket’ dat onder andere overeenstemming bereikte over visserijsubsidies, de reactie van de WTO op noodsituaties, waaronder de zogenaamde TRIPS-vrijstelling voor COVID-19-vaccins, voedselveiligheid en landbouw, en een hervorming van de WTO zelf. Het is immers slechts de tweede keer binnen een tijdspanne van 27 jaar dat er een akkoord wordt gevonden tussen alle 164 leden van de organisatie. Symbolisch is dat bijgevolg uitermate belangrijk, maar ook concreet hopen wij dat dit veranderingen op het veld kan teweegbrengen zoals bijvoorbeeld een deblokkering van het geschillenbeslechtingssysteem. Het VBO is minder tevreden over de TRIPS-vrijstelling, maar het was vooral van belang dat het moratorium op douanerechten op digitale transmissies verlengd zou worden. We zijn dus uiterst tevreden dat dit het geval is, hoewel er toch een zekere voorzichtigheid geboden moet worden. Het moratorium wordt immers slechts verlengd tot MC13, of 31 maart 2024 indien MC13 later zou plaatsvinden. Bovendien werd er onder druk van India een periodieke beoordeling van de scope, definitie en impact opgenomen in het moratorium.
Voor het finale document, klik hier.
Foto ©Shutterstock