Screening van directe buitenlandse investeringen: tweede jaarlijkse rapport

Op 1 september presenteerde de Europese Commissie haar intussen tweede jaarlijkse rapport over de screening van directe buitenlandse investeringen in de Europese Unie. Bovendien publiceerde zij ook een rapport over de uitvoering van de EU-exportcontrole van producten voor tweeërlei gebruik in 2021 en samengestelde gegevens over exportcontrole in 2020.

 


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
12 september 2022

Uit het rapport over de screening van directe buitenlandse investeringen komt het volgende naar boven: 

-  Wereldwijde directe buitenlandse investeringen zijn gestegen sinds COVID-19, respectievelijk met meer dan 52% ten opzichte van 2020 en met meer dan 11% ten opzichte van 2019.
-  De Europese Unie hinkt echter achterop. Investeringen zijn er in Ierland, Duitsland en Luxemburg op achteruitgegaan en in Nederland vonden er zelfs desinvesteringen plaats.
-  2022 ziet er niet meteen rooskleuriger uit door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.
-  De VS doen de meeste investeringen in de EU, gevolgd door het VK. China en Japan blijven echter nog onder hun niveau van 2020.
-  Duitsland trok de meeste investeringen aan, gevolgd door Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, Ierland en Denemarken. België komt zo op de 8e plaats te staan.
-  De ICT-sector en de verwerkende industrie zijn de meest nagejaagde industrieën.

Er werden in 2021 meer kennisgevingen - 414 om precies te zijn – ingediend bij de Commissie onder het samenwerkingsmechanisme dan in 2020. De meeste investeringen van die kennisgevingen komen uit de VS, het VK, China, de Kaaimaneilanden en Canada. Rusland is maar goed voor 1,5% van de gevallen. Onder de nationale screeningmechanismes van de lidstaten werden er in totaal 1.563 aanvragen om toestemming en ambtshalve geopende zaken gerapporteerd. Slechts 29% werd formeel gescreend, een stijging ten opzichte van 2020. 73% van die gescreende investeringen werd zonder voorwaarden goedgekeurd. In 23% van de gevallen werden er bepaalde voorwaarden opgelegd. Slechts 1% van de investeringen werd geblokkeerd. 3% van de partijen bedacht zich en liet de investering niet doorgaan uit eigen initiatief.

25 van de 27 lidstaten hebben een screeningmechanisme in werking of zijn bezig met het opstellen van zo’n mechanisme. Ook België werkt aan een mechanisme. De verwachting is dat dat screeningmechanisme in de loop van 2023 in werking zal treden. Het is daarbij uiterst belangrijk voor de werkgeversfederaties dat het mechanisme efficiënt is, redelijke termijnen hanteert en greenfieldprojecten van de scope worden uitgesloten.

Voor het rapport: klik hier
Voor het persbericht: klik hier

Foto ©Shutterstock

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.