To-do’s voor de nieuwe president van de USA: naar een ‘reset’ van de handelsbetrekkingen EU – USA

Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Voor hem ligt een lange en vooral zware to-dolijst op tafel. Zo wacht hem onder meer de moeilijke opdracht om een constructieve dialoog te hervatten rond de handelsbetrekkingen tussen de EU en de USA. Want het is tijd voor een ‘reset’ van de bilaterale relatie. 


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
07 november 2020

De Verenigde Staten zijn voor België de vierde belangrijkste handelspartner en de grootste buitenlandse investeerder. Beide landen zijn traditionele bondgenoten wanneer het op veiligheid aankomt en hun economieën zijn sterk met elkaar verweven. Het VBO schaart zich achter de Europese Commissie in haar streven om in een sfeer van wederzijds respect te werken aan een positieve handelsagenda tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Een goed gevulde to-dolijst

Een snelle verwijdering van de ruis die momenteel op de handelsbetrekkingen zit, zou de weg vrijmaken om de handelsbesprekingen voluit te hervatten. Daar zouden de ondernemingen aan beide kanten van de oceaan alleen maar voordeel bij hebben. 

1)     Het VBO betreurt in het bijzonder de – nog altijd geldende – Amerikaanse tariefmaatregelen op Europees staal en aluminium, die ook de Belgische producenten treffen. Het aangehaalde argument van gevaar voor de nationale veiligheid valt slecht en werkt de verdenkingen van protectionisme in de hand. 

2)     Samen zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie in staat de Wereldhandelsorganisatie te hervormen en haar beroepsinstantie uit de huidige impasse te halen.

3)     Ook voor de geschillen tussen Boeing et Airbus is het mogelijk om via politieke onderhandelingen tot een oplossing te komen en zo een escalatie van tarifaire tegenmaatregelen  te vermijden, die nefast zou zijn voor de trans-Atlantische economie.  Ruimer gezien hebben Washington en Brussel de mogelijkheid om nieuwe wereldwijde regels voor industriële subsidies uit te werken. 

4)     Tot slot zou een – zelfs gedeeltelijk – handelsakkoord over de industriële tarieven tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten een stimulans vormen voor de economie van de twee blokken, die allebei zwaar getroffen zijn door de recessie als gevolg van de pandemie.

 “Laten we een ‘reset’ doen en rond de tafel gaan zitten om onze handelsgeschillen op te lossen. We moeten ‘win-win’-oplossingen vinden om die to-dolijst af te handelen en de hedendaagse uitdagingen aan te gaan, zowel op het vlak van onze bilaterale betrekkingen als wat betreft de WTO, de opkomst van China en de wereldwijde economische crisis”, besluit Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.