VBO verdedigt modernisering EU-Mexico-associatieakkoord

Op 20 mei heeft Pieter Timmermans, CEO van het VBO, het woord genomen tijdens het ‘Mexico-Belgium Trade Webinar’, georganiseerd door de ambassade van Mexico in België en de co-organisatoren van de Belgische economische missies. Het was de kans om terug te blikken op de succesvolle economische missie van 2019 naar Mexico, alsook om de steun van het VBO uit te spreken voor het gemoderniseerde EU-Mexico-associatieakkoord.


Mika Camps, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
26 mei 2021

In aanwezigheid van H.K.H. Prinses Astrid, en volgend op toespraken van onder meer Tatiana Clouthier, Mexicaans Minister van Economie, en Anick Van Calster, directeur-generaal voor Bilaterale Zaken op de FOD Buitenlandse Zaken, werd benadrukt hoe waardevol de economische missie in 2019 wel was, en waarom de relatie tussen Mexico en België wel zou varen bij een snelle ratificatie van het geüpdatete handelsluik van het globale akkoord.

Het was voor het VBO ook de gelegenheid om te herinneren aan het belang van internationale handel in het algemeen, nu de notie steeds vaker onder druk lijkt te komen staan. Voor een open economie als de onze, waarvan 80% van het bbp afhangt van export, is internationalisering namelijk cruciaal. Akkoorden die hun waarde bewezen hebben, zoals het basisakkoord van 2000 met Mexico, zouden daarom vlot moeten kunnen worden gemoderniseerd. Zeker in tijden van crisis, is protectionisme immers geen gepaste strategie.

VBO - Het VBO is zeer tevreden dat de economische missies, waar het al jarenlang actief aan deelneemt, via dit soort activiteiten een volwaardige follow-up en terugblik krijgen. Het wenst de organisatoren van dit webinar dan ook uitdrukkelijk te bedanken en kijkt uit naar de hervatting van de geplande economische missies later dit jaar (naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten).

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.