Statbel blijft inzetten op administratieve vereenvoudiging

Het officiële Belgische statistiekbureau – Statbel – verzamelt, produceert en verspreidt nationale statistieken en is belast met de productie van Europese statistieken. Naast Statbel hebben nog andere Belgische organisaties verantwoordelijkheden op het vlak van statistieken en verspreiden dus ook enquêtes.


Raf Van Bulck, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
27 juni 2018

Tijdens de jaarlijkse ontmoeting tussen Statbel, het VBO en andere werkgeversorganisaties stelde Statbel de initiatieven voor die het afgelopen jaar genomen werden om de administratieve druk ten gevolge van enquêtes te verlichten door de gegevensinzameling te vereenvoudigen en steekproeven te verkleinen. Zonder in te binden op de kwaliteit van de statistieken.

Deze inspanningen leveren opnieuw een aanzienlijke vereenvoudiging op voor de bedrijven. Enkele voorbeelden: Het formulier van de loonstructuurenquête werd vereenvoudigd (van 25 naar 5 rubrieken) en het aantal bevraagde lokale eenheden werd met 11,5% verlaagd. Daarnaast werd ook de steekproef voor de maandstatistieken inzake melk en zuivelproducten met 64% verkleind, waardoor heel wat kleine bedrijven en zelfstandigen de enquête niet langer moeten invullen. Tot slot lanceerde Statbel begin dit jaar een vernieuwde website (statbel.fgov.be) met een gedetailleerde statistische agenda.

Daarnaast dringt het VBO erop aan dat er een gepaste oplossing wordt gevonden voor de productie van de Global Entrepreneurship Monitor, zodat we opnieuw kunnen beschikken over nuttige en internationaal vergelijkbare cijfers over het ondernemerschap in België.

VBO – Statistieken zijn belangrijk om een effectief en efficiënt beleid te kunnen voeren. Het VBO is verheugd dat Statbel blijft streven naar een eenvoudige en gebruiksvriendelijke gegevensinzameling die de administratieve lasten, die enquêtes voor ondernemingen meebrengen, probeert te beperken. Het VBO hoopt dat de vereenvoudigingsinspanningen ook in de komende jaren worden voortgezet.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.