Ondernemingsraad – 24 praktische tips over de rol van de bedrijfsrevisor

Het VBO heeft het genoegen om de recente uitgave van de nieuwe brochure “De ondernemingsraad en de economische en financiële informatie” met u te delen, waarin u meer te weten komt over de rol van de bedrijfsrevisor binnen de ondernemingsraad. Die brochure is het resultaat van een overleg dat het evenwicht zoekt tussen de wensen van de bedrijven en die van de vakorganisaties.


François-Guillaume Eggermont, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING Jean-Charles Parizel, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
05 oktober 2021

Onder auspiciën van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) en in samenwerking met de vakorganisaties, werkte het VBO mee aan de update van de brochure met 24 praktische tips voor een optimale relatie tussen de ondernemingsraad en de bedrijfsrevisor.

Het is op de ondernemingsraad (OR) dat de economische en financiële informatie wordt verstrekt en besproken. Dankzij de bedrijfsrevisor krijgen de leden van de OR een beter inzicht in de reële economische, financiële en sociale toestand van de onderneming.

Deze 24 tips wijzigen in geen geval de normen of de geldende regelgeving, maar zijn aan te bevelen als een gedragscode die de organisatie van vergaderingen van de ondernemingsraad vergemakkelijken.

Hoe moet deze informatie worden opgesteld en doorgegeven? Wat is de opdracht van de bedrijfsrevisor bij de presentatie ervan? Wat is de pedagogische rol van de bedrijfsrevisor? Dat zijn enkele voorbeelden van vragen die in de brochure worden besproken. De doelstelling is, enerzijds, ervoor te zorgen dat de tussenkomst van de bedrijfsrevisor bij de OR efficiënter verloopt en anderzijds, beter aan alle verwachtingen van alle partijen, dat zijn het ondernemingshoofd, de werknemersvertegenwoordigers en de bedrijfsrevisor, tegemoet te komen.

VBO – Het VBO is erg tevreden over dit voor de ondernemingen ter beschikking gestelde instrument dat een handig vademecum zal zijn voor de goede werking van de OR en de sociale dialoog binnen de onderneming dus zal optimaliseren.

> Klik hier voor het persbericht van Instituut van de Bedrijfsrevisoren

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.