Openbare consultatie informatie-uitwisseling in beroepsverenigingen

De Belgische Mededingingsautoriteit (‘BMA’) lanceert een openbare consultatie over haar gids inzake de uitwisseling van informatie in beroepsverenigingen. Federaties zijn, net als ondernemingen, onderworpen aan de mededingingsregels.


Erik Peetermans, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
02 oktober 2018

Bepaalde van hun beslissingen kunnen tot een beperking van de mededinging leiden of vallen onder het kartelverbod. Onder meer de uitwisseling van informatie tussen concurrenten is erg delicaat. Uitgangspunt hierbij is steeds de beoordeling of uitwisseling van commercieel gevoelige informatie die ondernemingen toestaat om hun gedrag op elkaar af te stemmen en de normale concurrentiewerking te beperken. Om de beroepsfederaties en hun leden duiding te verschaffen bij de do’s-and-don’ts van informatie-uitwisseling heeft de BMA een ontwerp van gids opgesteld met aanwijzingen en voorbeelden over wat toegestaan is en wat absoluut niet door de beugel kan. Om een kwaliteitsvolle en gedragen gids tot stand te brengen, worden alle stakeholders uitgenodigd om hun opmerkingen over te maken en dit tot 15 november 2018. De ontwerpgids is hier beschikbaar.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.