© belga

Sneller rechtszekerheid bij de Raad van State

Op 7 februari 2023 was minister Annelies Verlinden aanwezig op het Strategisch comité van het VBO. Tijdens die vergadering werden de plannen inzake de hervorming van de procedures bij de Raad van State toegelicht.


Arie Van Hoe, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
09 februari 2023

De hervorming beoogt de doorlooptijd van administratieve beroepen drastisch in te perken. Op die manier zullen burgers en ondernemingen sneller rechtszekerheid verkrijgen, wat een positief effect zal hebben op het investeringsklimaat in België.

Vandaag nemen procedures voor de Raad van State vaak veel tijd in beslag. Doorlooptijden van meer dan dertig maanden zijn geen uitzondering. Gedurende die periode is het voor iedereen onzeker wat de uitkomst van de procedure zal zijn. Die onzekerheid heeft een verlammende werking. Soms worden investeringen afgelast uit vrees voor lange procedures bij betwistingen. Als gevolg van de hervorming wordt de doorlooptijd in principe beperkt tot een termijn van maximaal achttien maanden.

De hervorming komt op een goed moment. Om de duurzame transitie te realiseren, zijn immers belangrijke investeringen nodig. Die investeringen vereisen rechtszekerheid binnen aanvaardbare termijnen. Bijzonder relevant in dat verband is dat maatschappelijk relevante dossiers, bv. dossiers die betrekking hebben op de energietransitie, nog sneller zullen worden behandeld.

VBO – Het VBO verwelkomt de hervorming van de Raad van State. Die hervorming zal de rechtszekerheid verhogen en zal het investeringsklimaat in België versterken. Een kwaliteitsvolle administratieve rechtspraak binnen een redelijke termijn is een must om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.