Nieuw ondernemingsbegrip goedgekeurd!

Vlak voor de paasvakantie heeft het parlement een omvangrijke hervorming van het ondernemingsrecht goedgekeurd. Na de goedkeuring van een vernieuwd insolventierecht wordt hiermee een tweede grote stap gezet in de modernisering van de Belgische economische reglementering.


Erik Peetermans, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
17 april 2018

De hervorming voert een nieuw ondernemingsbegrip in in het Belgisch recht. De notie handelaar wordt na meer dan 200 jaar afgeschaft. Het handelaarsbegrip stemde immers niet langer overeen met de huidige economische realiteit en gaf aanleiding tot discussies in de praktijk. De nieuwe notie moet zorgen voor meer uniformiteit en coherentie. Ook onze buurlanden zijn sinds lang overgestapt naar een meer modern ondernemingsbegrip.

De nieuwe ondernemingsdefinitie is erg ruim en omvat handelaars, ambachtsmannen, vrije beroepers maar ook verenigingen en stichtingen. Dit brengt veranderingen met zich mee op het vlak van inschrijving en registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen maar ook een uitbreiding van de boekhoudkundige verplichtingen en insolventiewetgeving. Daarnaast zal de rechtbank van koophandel niet langer de plek zijn waar handelaars hun geschillen beslechten. Deze laatste wordt, om afgestemd te zijn op het nieuwe ondernemingsbegrip, omgevormd tot ondernemingsrechtbank. De aanpassingen zullen grotendeels in werking treden in november 2018.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.