Sociale verkiezingen 2020 en COVID-19: elektronisch stemmen op afstand en stemmen per brief essentieel

De sociale verkiezingen van november komen met rasse schreden dichterbij, en bedrijven willen er alles aan doen om ze zo coronaproof mogelijk te organiseren. Elektronisch stemmen op afstand en stemmen per brief zijn daarbij onmisbaar om te vermijden dat kiezers op hetzelfde moment op dezelfde plek samenkomen. Het VBO moedigt de vakbondsorganisaties aan om de ondernemingen die gebruik willen maken van een van die twee opties – of van allebei – te ondersteunen en om dus hun akkoord te geven voor elektronisch stemmen op afstand en/of stemmen per brief omwille van de COVID-19-gezondheidscontext.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
07 oktober 2020

Sinds het begin van de crisis werden er al veel inspanningen geleverd en de ondernemingen willen alles in het werk blijven stellen om de gezondheid en veiligheid van hun werknemers te beschermen. Op unaniem advies van de NAR (nr. 2.169), heeft de wetgever bovendien de toegelaten termijn om een akkoord te sluiten over het elektronisch stemmen voor de sociale verkiezingen van 2020 verlengd tot de periode van 13 tot 26 oktober 2020 (X+56). Het is ook nog mogelijk om te beslissen om de stemming per brief te organiseren..

Gezien de nieuwe toename van het aantal besmettingen met COVID-19 in de jongste weken, moeten alle actoren hun verantwoordelijkheid opnemen in functie van het algemeen belang, om de gezondheid en veiligheid van alle werknemers te vrijwaren. Voor deze sociale verkiezingen is dus extra waakzaamheid geboden.

Het VBO vraagt de vakbonden en de overheid om de ondernemingen te steunen die, op basis van gezond verstand, een beroep willen doen op de mogelijkheid tot elektronisch stemmen op afstand en stemmen per brief om zo de verspreiding van COVID-19 tijdens de stemming te voorkomen. We moeten koste wat het kost vermijden dat deze sociale verkiezingen een coronapiek veroorzaken.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.