SOCIALE VERKIEZINGEN 2020: HET VOLLEDIGE VBO-PAKKET

Mei 2020 komt er snel aan! Schrijf u in voor ons volledige pakket om op tijd klaar te zijn. Een goede voorbereiding op de verkiezingen van mei 2020 is essentieel om te anticiperen op de onzekere gerechtelijke beroepen en de vragen van de vakbondsafgevaardigden. Ondernemingen hebben een eersterangsrol en -verantwoordelijkheid in het kader van die procedure die gespreid wordt tussen december 2019 en de zomer 2020.


Jean-Charles Parizel, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
04 september 2019

De verschillende referentieperiodes overlappen mekaar momenteel: de referentieperiode voor de berekening van de drempel loopt op haar einde (tot 30 september 2019) en de berekeningsperiode voor de kiesvoorwaarden van de uitzendkrachten begon vorige maand (1 augustus 2019).

Het VBO stelt opnieuw zijn knowhow ter beschikking om u te begeleiden doorheen de verkiezingsmarathon. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Als lid van de Nationale Arbeidsraad nam het VBO deel aan de allereerste besprekingen, in overleg met de FOD Werkgelegenheid, over het moderniseringsproces van de procedure (advies nr. 2.103 van de NAR). Het was ook aanwezig bij de parlementaire debatten waarin het stemrecht voor uitzendkrachten op het nippertje werd goedgekeurd. Kortom, onze adviseurs zaten op de eerste rij en zijn dus vertrouwd met de valstrikken en de nieuwigheden van deze lange en technische procedure.

Of u nu expert of nieuweling in deze materie bent, het VBO is uw beste bondgenoot, en dat dankzij de volgende tools:

3 thematische seminars in Brussel en elders:  

  • Oktober 2019: de pre-electorale voorbereidingen (TBE, leidinggevend personeel, kaderpersoneel enz.)
  • Januari 2020: de procedure tussen dag X en Y en verkiezingsdag
  • April 2020: de aanstelling van de OR en het CPBW  

De seminars worden georganiseerd in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Waver/Louvain-La-Neuve in samenwerking met het advocatenkantoor Taquet, Clesse en Van Eeckhoutte, maar ook met allerlei mensen uit de praktijk: HR-verantwoordelijken, specialisten inzake informatica-applicaties enz. Alle data en locaties vindt u via deze link.

-        VBO-gids: in oktober 2019 publiceert het VBO zijn gekende jurisprudentiegids met nuttige tips en het nieuw normatief kader (stemrecht voor uitzendkrachten, elektronisch stemmen vanop afstand …).

-        E-Alert: om de 1 à 2 weken krijgt u doorheen de verkiezingsprocedure een elektronische ‘Alert’-nieuwsbrief met praktische tips en nuttige reminders omtrent de verplichtingen in elke fase van de verkiezingen. Een geheugensteuntje voor elke verplichting, zeg maar. 

NIEUW IN 2020: ondernemingen die het volledige pakket aankopen, krijgen 50% korting op het seminar ‘Syndicale faciliteiten’ (voorzien in januari 2020), dat wordt georganiseerd in samenwerking met het bureau Social Dialogue Network. Deelnemers krijgen een praktisch handboek, opgesteld door Manou Doutrepont en Sofie Claes, en de resultaten van een enquête over die syndicale faciliteiten bij ondernemingen. De organisatoren willen ondernemingen coachen bij het vastleggen, voor de komende vier jaar, van een kader voor ‘de nodige tijd’ voor de vakbondsopdrachten. 

U kunt dus met een gerust hart op ons vertrouwen. We kunnen niet wachten om u in oktober 2019, januari 2020 en april 2020 te ontmoeten op één van onze seminars bij u in de buurt en te antwoorden op uw vragen!

Meer info vindt u op onze website gewijd aan de sociale verkiezingen en op onze campagnepagina.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.