Sociale verkiezingen 2024: het aftellen is begonnen op 1 oktober 2022

Op 1 oktober 2022 begon een beslissende periode voor de komende sociale verkiezingen. De teller loopt 12 maanden: als er tussen 1 oktober 2022 en 30 september 2023 50 werknemers (100 voor de ondernemingsraad) in dienst zijn, moet de onderneming in mei 2024 verkiezingen houden.


Monica De Jonghe, BESTUURDER-DIRECTEUR-GENERAAL EN EXECUTIVE MANAGER VAN HET COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID Jean-Charles Parizel, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
03 oktober 2022

Datum van de volgende verkiezingen

Onder voorbehoud van komende wetgeving zullen de verkiezingen in mei 2024 plaatsvinden.

De referteperiode

De referteperiode komt overeen met vier opeenvolgende kwartalen waarin het gemiddelde aantal gewoonlijk tewerkgestelde werknemers wordt berekend.

Met het resultaat van die berekening kunnen de ondernemingen nagaan of ze verplicht zullen zijn sociale verkiezingen te organiseren naargelang ze de drempel van 50 of 100 werknemers bereiken:

  • 50 voor de oprichting van het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk)
  • 100 voor de oprichting van de OR (ondernemingsraad).

Als de drempel van 50 niet wordt bereikt, zijn de ondernemingen vrijgesteld.

Tot 2016 kwam de referteperiode overeen met de vier kwartalen van het kalenderjaar vóór dat van de verkiezingen. Die kalender zorgde voor problemen voor ondernemingen die dicht bij de drempel van 50 of 100 werknemers zaten, omdat zij pas over de definitieve cijfers beschikten in de loop van december, m.a.w. nadat de pre-electorale fase al was ingegaan.

Om een einde te maken aan die rechtsonzekerheid, zijn de sociale partners in de NAR overeengekomen om de nieuwe referteperiode tussen 1 oktober van het jaar N-2 en 30 september van het jaar N-1 te laten vallen, zodat de ondernemingen de nodige cijfers over hun personeelsbestand kennen vóór de aanvang van de verkiezingsprocedure (midden december van jaar N-1).

Advies van de Nationale Arbeidsraad

Zoals elke vier jaar het geval is, hebben de sociale partners zich de afgelopen maanden gebogen over de wetteksten ter voorbereiding van de volgende verkiezingen. Het VBO houdt u op de hoogte vanaf het moment dat de NAR zijn advies uitbrengt.

VBO-pakket: uw strategische partner

Bedrijven kunnen zich vanaf nu abonneren op ons pakket Sociale verkiezingen 2024 bestaande uit de VBO-gids, thematische seminars en onze ALERT-nieuwsbrief. Zo ontvangt u proactief alle essentiële informatie op elk belangrijk moment van de verkiezingsprocedure. We beschikken over tientallen jaren expertise en ervaring met sociale verkiezingen in alle soorten bedrijven en sectoren.

VBO - Bedrijven moeten in het oog houden hoeveel werknemers ze gemiddeld tewerkstellen tussen 1 oktober 2022 en 30 september 2023, want die periode is bepalend voor het al dan niet organiseren van sociale verkiezingen in mei 2024. Gaat uw bedrijf die drempel halen? Bereid u dan voor en raadpleeg onze website VBO SOCIALE VERKIEZINGEN 2024, zodat we u kunnen helpen en begeleiden doorheen de marathon van de sociale verkiezingen. Op 21 november 2022 organiseren we, in samenwerking met advocatenbureau Claeys & Engels, een gratis seminar op het VBO. Daar ontdekt u alle nieuwigheden rond de sociale verkiezingen.

Foto @belga

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.