De nationale staking: volgt de ratio na de emotie?

De vakbonden hebben vandaag een nationale staking georganiseerd in het kader van meer koopkracht. De cijfers van het Planbureau, de Nationale Bank en de KULeuven zeggen met andere woorden iets anders dan het maatschappelijk sentiment. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hoopt dat er na de staking opnieuw aan de onderhandelingstafel gezeten kan worden om een interprofessioneel akkoord (IPA) af te sluiten. ‘Er is heel wat economische en politieke instabiliteit op dit moment. Het zou een goede zaak zijn als de sociale partners een betrouwbare partner konden zijn in het sociaaleconomische weefsel van dit land’, aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
13 februari 2019

Het ziet er langzaam maar zeker naar uit dat we afstevenen op een harde Brexit, die ons land om en bij de 40.000 jobs zal kosten volgens een studie van de KULeuven. De Italiaanse begroting hangt met haken en ogen aan elkaar en dreigt de Eurozone te besmetten. Het is positief dat de Europese Unie erin geslaagd is om een groot vrijhandelsakkoord met Japan te onderhandelen, maar de unilaterale politiek van Amerikaans president Trump is eerder een risico dan een voorbeeld van stabiliteit. Daarnaast is er nog de binnenlandse context: het minderheidskabinet in lopende zaken heeft op dit moment weinig bestuurlijke slagkracht, de verkiezingen dreigen uit te draaien op lange federale regeringsonderhandelingen en bovendien dreigt een zwakkere economische groei.

Het VBO heeft een infografie gemaakt met enkele cijfers inzake de koopkracht, de jobcreatie (die zich voornamelijk in de private sector situeert) en de daling van de werkloosheidscijfers. Eerder heeft het VBO via een analyse het dividendenbeleid van onze ondernemingen onder de loep genomen. Het debat heeft immers nood aan enige objectivering.

Pieter Timmermans besluit: ‘Ik verkies sociale vrede die het resultaat is van het IPA gebaseerd op een evenwicht tussen competitieve ondernemingen en koopkracht boven sociale en maatschappelijke onrust. Het malgoverno onder sociale partners heeft nu lang genoeg geduurd. Hopelijk kan de verantwoordelijkheidszin terugkeren zodat alsnog een IPA kan worden afgesloten.’

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.