Nationale staking: in deze extreem moeilijke tijden wordt niemand er beter van!

Het VBO lanceert de hashtag #ikwerkvandaag

Hoewel ons land in 2020 de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog doormaakte, en de regering zopas een 3de lockdown afgekondigd heeft, beslissen sommige vakbonden om het land plat te leggen via een dag van acties en nationale staking. In de ogen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is staken in deze omstandigheden totaal wereldvreemd en bijzonder ongepast. Het betreurt dat de vakbonden het moeilijke economische herstel willen belemmeren, de competitiviteit van onze economie in gevaar brengen en daardoor ook de werkgelegenheid in het gedrang brengen. Het VBO is ervan overtuigd dat vele mensen die staking onverantwoord vinden en vandaag zullen blijven werken om zo ons land uit de coronacrisis te helpen sleuren. Daarom roept het VBO iedereen massaal op om de hashtag #ikwerkvandaag te delen.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
29 maart 2021

Vorig jaar kromp onze economie met meer dan 6%, een verlies van 25 miljard euro. Alle sectoren zijn er vandaag slechter aan toe dan vóór de crisis, 94% van de ondernemingen doet het minder goed dan eind 2019 en vechten nog altijd om te overleven. Bijna 30% van de ondernemingen flirt met het faillissement. Daarenboven slaat de zopas afgekondigde 3de lockdown tot einde april bijzonder hard toe. En net tijdens die enorme klap kiezen de vakbonden ervoor om ons land economisch plat te leggen, omdat een loonstijging van 3,2% (of zo’n 4 à 5 miljard euro) te weinig zou zijn.

De laatste weken kwamen de vakbonden, ondanks de oproep van de regering, niet naar de onderhandelingstafel. Ze denken daarentegen dat ze van actievoeren beter zullen worden. Eén ding is zeker. In de huidige benarde coronatijden wordt niemand beter van staken! Integendeel. We lopen het risico dat er opnieuw duizenden jobs sneuvelen. Staken betalen we met zijn allen in klinkende munt, met een verlies van hoogstnoodzakelijke inkomsten voor bedrijven, de sociale zekerheid en de overheid.

Met de hashtag #ikwerkvandaag wil het VBO iedereen een stem geven: werknemers, zelfstandigen, ambtenaren en werkgevers, die vandaag werken en begrijpen dat die staking geen opportuniteit is, maar een slag in het gezicht van de duizenden bedrijven die samen met hun medewerkers dagelijks strijden om te overleven.

“In een van de meest welvarende landen van de wereld is staken nooit een oplossing geweest. De beste optie is om opnieuw rond de tafel te gaan zitten en een evenwichtig akkoord te sluiten dat enerzijds de concurrentiekracht van onze bedrijven – en dus ook de werkgelegenheid – beschermt, en anderzijds een loonsopslag toekent die rekening houdt met de sociaaleconomische realiteit. Dat is pas verantwoord overleg, dat is pas jobbehoud en jobcreatie verdedigen. Daarom roep ik iedereen massaal op om de hashtag #ikwerkvandaag te delen op sociale media als uiting van het feit dat u wil meewerken aan de bestrijding van de crisis in plaats van die nog erger te maken”, concludeert Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.