Nationale staking: wat is er socialer dan jobcreatie?

Volgens het Planbureau zal het reëel beschikbaar inkomen dit jaar met 2,1% toenemen, wat een solide prognose is. Er is daarnaast heel wat economische en politieke instabiliteit op dit moment. Het zou een goede zaak zijn als de sociale partners een betrouwbare partner konden zijn in het sociaaleconomische weefsel van dit land. Het VBO hoopt dan ook dat er na de staking van vandaag opnieuw aan de onderhandelingstafel gezeten kan worden om een interprofessioneel akkoord (IPA) af te sluiten.

Pieter Timmermans, ALGEMENE DIRECTIE
13 februari 2019

Het ziet er langzaam maar zeker naar uit dat we afstevenen op een harde Brexit, die ons land om en bij de 40.000 jobs zal kosten volgens een studie van de KULeuven. De Italiaanse begroting hangt met haken en ogen aan elkaar en dreigt de Eurozone te besmetten. Het is positief dat de Europese Unie erin geslaagd is om een groot vrijhandelsakkoord met Japan te onderhandelen, maar de unilaterale politiek van Amerikaans president Trump is eerder een risico dan een voorbeeld van stabiliteit. Daarnaast is er nog de binnenlandse context: het minderheidskabinet in lopende zaken heeft op dit moment weinig bestuurlijke slagkracht, de verkiezingen dreigen uit te draaien op lange federale regeringsonderhandelingen en bovendien dreigt een zwakkere economische groei.

Deze grafiek toont aan dat er de voorbije jaren heel wat jobs gecreëerd zijn, voornamelijk in de private sector. Het is op dit spoor dat we moeten verder werken. Het malgoverno onder sociale partners heeft nu wel lang genoeg geduurd. Hopelijk kan de verantwoordelijkheidszin terugkeren zodat alsnog een IPA kan worden afgesloten. Het VBO is alvast vragende partij om de onderhandelingen te hervatten.

Dit zijn de cijfers sinds 2015, volgens de NBB:

-        Tewerkstelling

  • Op een totaal van 216.200, werden er meer dan 156.000 jobs gecreëerd in de private sector (73%).
  • Er werden jaarlijks bijna 40.000 jobs gecreëerd in de private sector. 

-        Werkloosheid

  • De werkloosheid daalde met 101.200 eenheden.
  • Op jaarbasis daalde het aantal werklozen met 25.000.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.