30% minder passieve uitgaven

De uitgaven van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening dalen sterk naarmate er meer jobs gecreëerd worden. De uitgaven voor de werkloosheid zullen tussen 2013 en 2019 (raming) met bijna 30% afnemen van 7,1 tot 5 miljard euro. En dat is goed nieuws. 


Gianni Duvillier, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
27 november 2018

Het betekent minder passieve uitgaven. Ook de uitgaven voor SWT nemen in dezelfde tijdspanne zelfs met bijna 38% af. De conjunctuur maar ook de verschillende arbeidsmarktmaatregelen van deze (en ook van de vorige) regering tekenen voor deze evolutie, net als de aanpak om bijvoorbeeld via de taxshift de ondernemingen competitiever te maken waardoor de jobcreatie gestimuleerd wordt.

Met verschillende hervormingen (zoals de omvorming van wachtuitkeringen in inschakelingsuitkeringen, het rationaliseren van het tijdskrediet, het terugdringen van SWT, de uitbreiding van de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt) is het passief arbeidsmarktbeleid een stuk gerationaliseerd en geactiveerd. Het verhaal is echter nog niet af. De werkloosheidsverzekering is een essentieel onderdeel van sociale bescherming maar de relatie met de arbeidsmarkt is niet eenduidig. Vanzelfsprekend verschaft het stelsel noodzakelijke inkomenszekerheid bij transities maar de onbeperkte uitkeringen in de tijd blijven een anomalie in vergelijking met alle andere EU-landen en mogen niet langer taboe zijn.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.