125 JAAR VBO – Loonvorming stabiel ondanks ‘COVID-19’-crisis

Naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag vroeg het VBO 25 sleutelfiguren uit ondernemend en politiek België naar de impact van 25 scharniermomenten op onze economische evolutie. Luc Denayer, secretaris van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, zoomt in op de wet van 1996 over het concurrentievermogen.  


Stefan Maes, COMMUNICATION & EVENTS
22 juni 2020

Gaan de lonen omlaag door de coronacrisis? De loonvorming wordt onder meer bepaald door de winstgevendheid van het bedrijf, de schaarste van de competenties van de werknemer en de anciënniteit. Dat mechanisme is eigen aan het bedrijf en de coronacrisis heeft daar geen invloed op. 

Dat bewijst opnieuw dat de loonnorm, zoals die wordt bepaald door de sociale partners, een belangrijke stabilisator is in tijden van crisis. De zogeheten Wet van 96 waarin het principe wordt vastgelegd, kwam er echter niet zonder slag of stoot. 

Lees hier het verhaal van Luc Denayer

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.