Bezoek aan McDonald’s Corbais

Eens helemaal ondergedompeld worden in de wereld van fastfoodketen McDonald’s was een belangrijke reden voor Pieter Timmermans en Monica De Jonghe, respectievelijk gedelegeerd bestuurder en directeur-generaal van het VBO, om met plezier in te gaan op de uitnodiging van Stephan De Brouwer, CEO van McDonald’s.

De vestiging van Corbais in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert was de plaats van afspraak. Daar werd het VBO ontvangen door de CEO, de franchisenemer, en een deel van het managementteam van McDonald’s Belgium. Het werd al gauw duidelijk dat McDonald’s België samen met al zijn franchisenemers geen kans onbenut laat om te excelleren in deze sector. België is voor meerdere innovaties zelfs inspiratiebron voor de VS en bij uitbreiding alle landen waar McDonald’s actief is. Zo werd de inrichting van de restaurants aangepast om de klanten een optimale beleving te bieden en worden ze ook aan tafel bediend. Daarnaast is duurzaam ondernemen een absolute prioriteit. Zo konden wij kennismaken met de Green Truck. Een eigen ophaal- en beheersysteem voor al het afval van de restaurants, dat het afval ophaalt in 7 verschillende afvalstromen. En dat is lang niet alles. Met recyclage, energiebesparing, duurzame producten, groene energie, enz. zit duurzaam ondernemen in het DNA van het bedrijf. McDonald’s stelt meer dan 3.300 werknemers tewerk, waarvan 50% jonger is dan 25 jaar en waarvan 90% van de managers hun loopbaan begonnen zijn als restaurantmedewerker. Een belangrijke kanttekening is dat de Belgische vestigingen met een aanzienlijk competitief nadeel kampen op het vlak van loonkost in vergelijking met de drie buurlanden. De taxshift van regering-Michel bood enige soelaas, maar de loonkostenhandicap blijft een grote zorg voor het bedrijf. Deze oproep, die eens te meer scherp stelt dat een tweede taxshift echt noodzakelijk is,  wil het VBO graag ondersteunen (zie  ook het Verkiezingsmemorandum van het VBO “Less is more”).

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.