© belga

Competentiecentrum Werk & Sociale zekerheid op bezoek bij UCB

Elk jaar (behalve tijdens de gezondheidscrisis) bezoeken de medewerkers van het VBO-competentiecentrum Werk & Sociale zekerheid een Belgische onderneming. Dit jaar was dat UCB in Eigenbrakel.


Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
22 maart 2023

Op vrijdag 17 maart brachten de collega’s van het competentiecentrum Werk & Sociale zekerheid een bezoek aan UCB. Op het programma: een bezoek aan de campus in Eigenbrakel van meer dan 50 hectare groot. Op die campus werken meer dan 2000 mensen, in totaal stelt UCB in België en wereldwijd meer dan 8700 mensen tewerk. 

Bij UCB zijn ze erg geëngageerd op milieuvlak en hebben ze dus ambitieuze doelstellingen gesteld tegen 2030. Zo willen ze hun CO2-uitstoot drukken en mikken ze op koolstofneutraliteit voor de activiteiten waar ze directe controle over hebben. Daarnaast willen ze hun waterverbruik met 20% terugdringen. Ook de afvalproductie is een prioriteit, die willen ze verminderen met 25%. Een partnerschap met de gemeente voor de aanleg van een zonnepanelenpark moet 25% van het verbruik van de campus dekken.

CC Emploi & Sécurité sociale.jpg

De VBO-medewerkers wisselden van gedachten met vertegenwoordigers van UCB over de verschillende uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd. Zo hadden ze het over de nationale en internationale aantrekkingskracht en over het aantrekken en vasthouden van talent. UCB merkte op dat het moeilijker is geworden om buitenlands talent vast te houden sinds de hervorming van de speciale regeling voor ingekomen belastingplichtigen en onderzoekers. Zonder dat statuut verlaten die talenten België voor landen als Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, die veel aantrekkelijkere loonpakketten kunnen aanbieden (tegen gelijkwaardige kosten voor de werkgever). Het bedrijf betreurt ook het gebrek aan flexibiliteit en de belemmeringen om werknemers loonpakketten op maat aan te bieden.

Het VBO presenteerde bij UCB zijn visie op een futureproof arbeidsmarkt met een focus op vier gebieden: een werkzaamheidsgraad van 80%, opleiding, langdurig zieken en diversiteit en inclusie. De combinatie van het bedrijfsbezoek met de zeer boeiende gedachtewisselingen tussen de teams van UCB en VBO maakte ons allemaal een mooie ervaring rijker. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.