Let’s Talk, de podcast van het VBO, met Yves Prete (voorzitter Sonaca)
In de podcast Let’s Talk heeft het VBO elke laatste donderdag van de maand afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Welke toewijding drijft hem of haar om een bedrijf 24 op 7 te runnen? De passie voor cijfers, de genen, ambitie …? Let’s Talk vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. Deze week is het de beurt aan Yves Prete, voorzitter van Sonaca, dat lucht- en ruimtevaartuigen bouwt. Met 40 jaar ervaring op de teller kent hij niet alleen zijn eigen sector door en door, maar vindt hij als voormalig voorzitter van UWE ook vlot zijn weg in het Waalse sociaal-economische raderwerk.
“In het rugby zijn teamgeest en verbondenheid essentieel. In een bedrijf is dat niet anders.”
Na zijn studies burgerlijk ingenieur gaat Yves Prete in 1979 in Luik aan de slag bij de nieuwe afdeling ‘motoren’ van het toenmalige FN. Het begin van een lange carrière in de luchtvaart. En dat allemaal binnen hetzelfde bedrijf dat opeenvolgend verpopte tot Techspace Aero en Safran Aero Boosters en waarvan Yves Prete in 2010 de leiding neemt. Het bedrijf maakt op dat moment, na heel wat moeilijke jaren, een sterke comeback. Wat volgt is bijna tien jaar (van 2010 tot 2019) zeer positieve cijfers, zowel voor de bestellingen als voor de aanwervingen. Nadat hij van 2015 tot 2018 voorzitter was van de Union Wallonne des Entreprises, is Yves Prete vandaag bestuurder in vennootschappen, zit hij de Sonaca Group voor en ontwikkelt hij de activiteiten van Business Angel.
Vandaag denk je bij Safran Aero Boosters niet meer automatisch aan de afdeling ‘motoren’ van FN. Maar daar is het wel degelijk begonnen. FN Moteurs, vervolgens Techspace Aero en tot slot Safran Aero Boosters (om kort te gaan) levert uitrusting voor de meeste burgerluchtvaartmotoren en voor de Ariane-raketten. Daar doorloopt Yves Prete zijn professionele parcours, vanaf zijn ULB-diploma in 1979 tot in 2019, wanneer hij voorzitter wordt van Sonaca.
Tijd, de enige grondstof die we niet kunnen recupereren
2024, het jaar van de verandering voor de transfers tussen Vlaanderen en Wallonië en wellicht ook van een nieuwe staatshervorming, zal voor Wallonië geen aardschok betekenen. “Een aardschok is onverwacht en bruusk. Tegenwoordig is er steeds minder solidariteit tussen de gewesten. Dat is niks nieuws, en gebeurt niet alleen bij ons. Wallonië bereidt zich volop voor. Maar het industrieel weefsel van een gewest veranderen, vraagt tijd. Een eerste grote stap was het Marshallplan. Nu is het in een aantal domeinen tijd voor de volgende stap. En om die te zetten, moeten we deze periode met lage rentes en soepel begrotingsbeleid aangrijpen.” Maar de tijd dringt, en de aangekondigde maatregelen om het Waalse industriële weefsel nieuw leven in te blazen, moeten nu worden geïmplementeerd. De belangrijkste prioriteiten volgens onze gast? Resoluut het accent leggen op onderwijs en opleiding, het negatieve beeld van de ondernemer ontkrachten, een einde stellen aan de versnippering van de middelen, en tot slot meer nadenken over de waardeketen in zijn geheel.
De voldoening van samen lijden om een doel te bereiken
“Ik vergelijk werken of een beroep uitoefenen graag met rugby, een sport zonder vedetten waarin je elkaar nodig hebt om doelen te bereiken. Een onderneming is niet (of toch niet alleen) een plek waar individuen zich inspannen in ruil voor een loon. Het is eerst en vooral een community van werknemers, waar verbondenheid de regel is in cruciale periodes.” Die verbondenheid en menselijke relaties zijn onze gast dierbaar. Dat blijkt nog maar eens wanneer hij terugblikt op de strategische bocht die het bedrijf (toen lid van de Snecma-groep) nam onder een van zijn voorgangers. “Binnen onze groep waren we heel goed in het fabriceren van onderdelen voor compressoren. Dat zette mijn voorganger ertoe aan om ook de ontwerpfase naar hier te halen. Op die manier waren we niet meer alleen een onderaannemer-fabrikant. We zouden meer enkel produceren, maar ook knowhow verkopen. En dat is de redding geweest van Safran Aero Boosters. Maar om daartoe te komen, moesten we herstructureren en moesten we alle stakeholders ervan overtuigen om zich allemaal achter hetzelfde doel te scharen.”
Veel industriële activiteit terugbrengen naar Wallonië
Tijdens de periode van sterke groei van Safran Aero Boosters, haalde Yves Prete zelfs activiteiten terug die zich tot dan in het buitenland hadden afgespeeld. Met de mogelijkheden van industrie 4.0, is hij van mening dat we heel wat industriële activiteit terug naar Wallonië kunnen brengen. Hij benadrukt daarbij het belang van een regelmatige screening van de industriële structuur van zijn onderneming, een oefening die hem in staat stelde en in het algemeen in staat stelt om uitbestede processen en specialiteiten opnieuw te integreren. “Op die manier kunnen we het industrieel weefsel van een gewest versterken en tegelijk het milieu een dienst bewijzen. Bovendien herontdekken we het gemak van werken met partners in de buurt.”
Onze volgende gast, Bart De Smet, is de topman van verzekeringsgroep Ageas. Zijn aanpak is er een van voeten op de grond, teamwerk, verbinden, transparant communiceren en voldoende aandacht hebben voor brede maatschappelijke thema’s. Dat laatste bracht hem begin 2020 tot in de voorzittersstoel van het VBO. Op donderdag 25 maart laten we hem zelf vertellen waarom hij de dingen doet die hij doet … als voorzitter, manager en leider.