Out of the box (GILES DAOUST, DAOUST)

In Let’s Talk heeft het VBO afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Welke toewijding drijft hen om een bedrijf 24 op 7 te runnen? De passie voor cijfers, de genen of ambitie? Let’s Talk vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. Onze gast Giles Daoust staat als derde generatie aan het hoofd van de gelijknamige onderneming. Maar in tegenstelling tot wat we zouden kunnen denken, zit hij helemaal niet in een ingesleten professioneel “karrenspoor”.  

Sinds haar oprichting in 1954 kan Daoust, als onderneming gespecialiseerd in human resources management, jaarlijks mooie groeicijfers voorleggen en heeft ze al tal van prijzen in de wacht gesleept. Als we het over cijfers hebben, spreken we over meer dan 400 permanente medewerkers en 50 JobCenters die jaarlijks zowat 50.000 personen aan het werk zetten – goed voor 8.300 voltijdsequivalenten. Maar ook over de man achter het bedrijf is interessant cijfermateriaal te vinden … Want naast bekroningen voor zijn talenten als CEO – met als recentste de “Young Top Manager” in 2018  – combineert Giles Daoust zelf ook … meerdere jobs.

 “Out of the box’ denken, je comfortzone verlaten, is een echte filosofie” 

In de loopgraven

Het jongste federale regeerakkoord mikt op een tewerkstellingsgraad van 80% tegen 2030. Maar de Belgische arbeidsmarkt blijft kampen met een sterke mismatch tussen aanbod en vraag. Meer dan 120.000 vacatures blijven openstaan. Welke rol spelen ondernemingen zoals Daoust in deze problematiek? En wat zouden ze nog meer kunnen doen? “HR-bedrijven zijn een echte facilitator, een  "matchmaker" op de arbeidsmarkt. Omdat wij in de loopgraven zitten, weten we intuïtief de grote trends te onderscheiden, lang voordat ze een gespreksonderwerp worden. Maar die rol wordt vaak onderschat. Zeker als je weet dat een uitzendopdracht kan uitmonden in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd - wat het geval is voor meer dan 50% van de uitzendkrachten. De arbeidsmarkt heeft zijn vitaliteit voor een groot deel te danken aan de HR-bedrijven.

Je loopbaan is een onderneming

Giles Daoust moedigt iedereen aan “zijn loopbaan als een onderneming te zien”. En vandaag nog meer dan vroeger, in een wereld die voortdurend in technologische mutatie verkeert. “De loopbanen zijn lang en worden langer … Daardoor dreigt bij de werknemer een illusie van comfort te ontstaan, waardoor hij de neiging krijgt om op z’n lauweren te rusten. Maar het is van essentieel belang zich op professioneel vlak te blijven heruitvinden. En dus om permanent bij te leren, zich continu te informeren en te documenteren. En – ik zou zelfs zeggen – zich niet te beperken tot de opleidingen die de werkgever aanbiedt: ga verder dan dat, als het moet zelfs in je vrije tijd.” Het tijdperk van lange carrières bij dezelfde werkgever is voorbij. Maar tegelijk is het essentieel om aan jonge en minder jonge krachten perspectief op min of meer lange termijn te bieden. “Aan de werknemers die wij rekruteren zeggen wij dat ze de mogelijkheid hebben om een loopbaan uit te bouwen – eerst officer, dan consultant, daarna manager, en dan eventueel zaakvoerder van een kantoor –, en wij stellen er een eer in om dat tijdens de rit ook te bewijzen. Volgens mij is dat een noodzakelijke voorwaarde voor echte inzet. Het is een spel van geven en nemen. Een werknemer die geen enkel uitzicht heeft op groeikansen, zal vertrekken! De oplossing ligt dus voor een deel in handen van de werkgever.»

In niets zoals de anderen!

Er zit ook een origineel kantje aan de onderneming zelf, die haar identiteit definieert in twee slogans: “Welcome to the family” en “We love solutions”. Waarom twee bedrijfsslogans? Giles Daoust: “Wij staan erop om van bij het begin duidelijk te maken dat wij werken aan een evenwicht tussen twee onlosmakelijke aspecten van onze bedrijfscultuur: enerzijds menselijke en maatschappelijke waarden nastreven, en anderzijds permanent streven naar efficiënt ondernemerschap en klantgerichtheid – onder meer door flexibiliteit en innovatie. Dat evenwicht zoeken we bij al onze keuzes en handelingen. Nee, we zijn niet ‘de goeie’, en nee, we zijn ook geen ‘cowboys’. Vandaar de twee slogans naast elkaar!” 

Een ander apart trekje heeft te maken met de manager zelf, die tal van activiteiten combineert: filmproducer, stripscenarist, kroniekschrijver, medeoprichter van de 24-uursnieuwszender LN24, regisseur van de Ommegang, en – niet echt een verrassing – auteur van boeken over management. Giles Daoust is zich volkomen bewust van zijn gulzigheid – zijn ondernemershonger is niet te stillen. De meeste ideeën en plannen voor de onderneming doet Giles Daoust elders op, bij het lezen, bij zijn andere beroeps- en culturele activiteiten. “‘Out of the box’ denken, buiten je comfortzone treden, is een echte filosofie. Vaak vind je voor vragen waarover je piekert een antwoord wanneer je ze even loslaat door je op iets anders te concentreren, in een heel andere omgeving.

Beluister het hele podcastverhaal … via Spotify of Apple Podcasts

 

Zet alvast de volgende Let’s Talk-podcast van het Verbond van Belgische Ondernemingen in uw agenda. Onze gast, Gaëtan Hannecart, is bouwheer in hart en nieren. Ook al gaf hij vorig jaar de CEO-fakkel van de bouwgroep Matexi door, hij blijft gedreven ijveren voor een land waarin elke Belg recht heeft op een comfortabele woning in een warme buurt. Te beluisteren vanaf donderdag 28 april 2022.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.