Tom Vandenkendelaeres licht op actuele Europese dossiers

Op 2 december kwam Tom Vandenkendelaere, Europarlementslid voor de CD&V (deel van de EVP op Europees niveau), naar het VBO om er te praten over enkele actuele thema’s die spelen in de Europese Unie en voornamelijk in het Europees Parlement. De sectoren en bedrijven werden nadien uitgenodigd om vragen te stellen en in dialoog te gaan met Vandenkendelaere.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
07 december 2021

Vandenkendelaere begon zijn uiteenzetting met het verschil in prioriteiten tussen de Junckercommissie van 2014 en de huidige Commissie-Von der Leyen. Waar die eerste sterk de nadruk legde op tewerkstelling, investeringen en economische groei, focust de laatste eerder op de European Green Deal. Niet enkel de Commissie is echter sterk veranderd, ook in het Europees Parlement is er een enorme omwenteling waar te nemen. Voordien hadden de EVP en de S&D samen de teugels in handen, maar nu hebben zij steeds nood aan andere partijen om een meerderheid te behalen. Dat wil zeggen dat het Parlement constant met een wisselmeerderheid moet werken waardoor het een progressievere houding aanneemt.

Daarna ging Vandenkendelaere dieper in op een aantal elementen waar hij zich zelf specifiek mee bezighoudt zoals het protectionisme dat overal de kop opsteekt en de daarmee gepaard gaande niet-tarifaire belemmeringen. Daarnaast legt hij zich volop toe op de digitale agenda en due diligence. Dat zijn allemaal dossiers waar ook het VBO zich dagdagelijks mee bezig houdt en heel wat belangen in heeft. Daarna ging hij dieper in op de Green Deal, wat uiteraard hét dossier van deze Commissie is. Het VBO kaartte daarbij aan dat het belangrijk is dat alle voorstellen samen en op een coherente wijze worden geanalyseerd. Meer horizontaal zijn er wat actuele uitdagingen die de situatie in Europa er niet makkelijker op maken. De migratieproblematiek aan de grenzen tussen Polen en Wit-Rusland is een van die meest recente complicaties. De Brexit blijft een moeilijke kwestie, niet enkel aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, maar ook voor de visserijsector, inclusief de Belgische. Daarnaast werd er tijdens de gedachtewisseling ook ingegaan op andere geopolitieke kwesties (nieuwe bondskanselier in Duitsland, China, Biden-administratie, problemen met Zwitserland enz.), alsook op een aantal meer technische dossiers.

VBO – Het VBO kijkt tevreden terug op die uiterst vruchtbare ontmoeting met MEP Vandenkendelaere. Het VBO wil dan ook dat de besproken dossiers succesvol aangepakt worden op Europees niveau en de bekommernissen van de Belgische bedrijven in acht worden genomen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.