© Triptyque

Voorzitterschap René Branders: nieuwe prioriteiten binnen eenzelfde verhaal

René Branders, CEO van FIB Belgium (voorheen Le Four Industriel Belge), werd op 30 maart 2023, in aanwezigheid van bijna 300 prominenten uit de economische en politieke wereld, voorzitter van het VBO. Hij neemt de fakkel over van Bart De Smet, wiens mandaat van drie jaar ten einde liep.


Stefan Maes, COMMUNICATION & EVENTS
31 maart 2023

Pieter Timmermans, CEO van het VBO, blikte in zijn laudatio voor Bart De Smet terug op diens drie jaar durende mandaat, dat allerminst eenvoudig was. Voor hij goed en wel van start ging, kregen we te maken met een ongeziene pandemie, die werd gevolgd door de oorlog in Oekraïne, het energiedebat en ten slotte, heel wat onzekerheid op economisch, financieel, sociaal en maatschappelijk vlak. Maar er waren ook heel wat krachtige en waardevolle momenten. “Ondanks de noodzaak om op korte termijn te handelen, zette Bart ons aan tot het denken over de lange termijn. Horizon België 2030, de toekomstvisie voor een beter België, zag, weliswaar met anderhalf jaar vertraging door corona, het levenslicht op 5 mei vorig jaar. Dat was voor mezelf en voor het VBO-team een van de meest uitdagende en maatschappelijk diepgaande denkoefeningen die we samen met de sectorfederaties en met de bedrijfsleiders van het Strategisch comité tot een goed einde hebben gebracht.” 

0152_JZ1_0503.jpg

Voor Bart De Smet is er immers geen alternatief: “Ons land moet opnieuw een van de kampioenen worden die Europa’s transformatie naar een meer slagkrachtige, hulpbronnenefficiënte economie aanstuurt in overeenstemming met de maatschappelijke behoeften. Een van de kampioenen die de economische ruggengraat van Europa zal vormen in een SDG-proof wereld. Anders laten we ons stukje bij beetje, onzichtbaar bijna, verder zakken naar de staart van het peloton. Dat scenario willen wij als grootste werkgeversorganisatie van het land niet mee schrijven.”

EEN ERKENNING VAN HOOG NIVEAU!

Om hem te bedanken voor zijn inzet dacht het VBO aan een minder bekende kant van Bart: achter de captain of industry schuilt namelijk een fervente fietser! Daarom overhandigde Philippe Gilbert, een van de beste wielrenners die ons land ooit heeft gekend, hem hoogstpersoonlijk een prachtige fiets. Geen mooier symbool voor de gelijkenis tussen topsport en high-levelondernemerschap. Er was dan ook niemand meer geschikt dan Georges Gilkinet, vice-eersteminister en minister van Mobiliteit om hem het ereteken van commandeur in de Leopoldsorde uit te reiken, als bedanking van de Belgische overheid voor zijn engagement.

0308_JZ1_0629.jpg

De VBO-bestuurders stemden unaniem in met de keuze voor René Branders als nieuwe voorzitter. “Na een Nederlandstalige voorzitter met een ruime internationale ervaring in de financiële sfeer, komt nu een Franstalige kmo-bedrijfsleider (*) met industriële ervaring aan zet die tevens voorzitter is geweest van Agoria, de grootste bedrijfssector van het land”, aldus Pieter Timmermans.


0470_JZ2_0545.jpg

DRIE PRIORITEITEN, 1 GEMEENSCHAPPELIJKE VISIE

In zijn inauguratiespeech benadrukte René Branders dat het nodig is om de logica van de jaren 60, die het overleg beperkt tot loon en rechten op afwezigheid, achter ons te laten. “De sociale partners moeten elkaar terugvinden in een gezamenlijk project, noem het een sociaal pact, waar ze verenigd de schouders onder zetten. Waarmee ze samen gaan voor een duurzamere groei door in te zetten op thema’s die onze welvaart zullen bepalen: een haalbaar pensioen, een flexibele arbeidsmarkt, digitalisering, de energietransitie, enzovoort.”

Branders.jpg

Hij zette ook de drie prioriteiten van zijn mandaat in de verf: innovatie, internationalisering en visie-akkoorden. Hij verwees naar de manier waarop ons land lessen trok uit de coronacrisis, waardoor we nu over een draaiboek beschikken. Waarom, vroeg hij zich af, zich richtend tot de politiek, hebben we dan niet zo’n draaiboek voor andere maatschappelijke uitdagingen waarmee België wordt geconfronteerd? “De permacrisis die ons land treft, samen met ’s lands complexe politieke context, maakt het voor het beleid zeker niet gemakkelijk om op lange termijn te denken en te handelen. […] In plaats van de werven continu bij te spijkeren, zouden we beter een blauwdruk maken van waar we over vijf of tien jaar willen staan.”

Tot slot gaf de voorzitter mee dat ook hij volledig achter de uitvoering van Horizon België 2030 staat, het actieplan dat onder impuls van Bart De Smet tot stand kwam en België opnieuw de top vijf van meest competitieve en welvarende landen moet binnenloodsen. “Tegelijk geven we de boodschap dat alle stakeholders, werkgevers, consumenten, overheden, politici … zich samen zullen moeten inspannen om die doelstellingen te halen. Kortom, om het met de woorden van Pieter te herhalen: het regeerakkoord voor de beleidsploeg die na de verkiezingen van 2024 aan de slag gaat, ligt klaar”, luidde zijn conclusie.

> Link naar de fotogalerij van het evenement
> Link naar de aftermovie van het evenement
> Link naar de speech van René Branders, de nieuwe voorzitter 
> Link naar de speech van Pieter Timmermans 
> Link naar de speech van Bart De Smet, de uittredende voorzitter 

(*) FIB Belgium is gespecialiseerd in de fabricatie van machines voor de productie van metaaldraad (die je zowel in auto’s, hangbruggen als wijnvaten terugvindt).

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.