Blockchain: nuttig voor uw onderneming?

Blockchain is de technologie achter de digitale munt Bitcoin. Maar hoe werkt het? En wat kan de technologie betekenen voor de bedrijfsprocessen in een onderneming?


Anneleen Dammekens, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
07 maart 2018

WAT IS BLOCKCHAIN?

Beveiliging

Blockchain is een vorm van (cyber)beveiliging met als doel de authenticiteit, de beschikbaarheid en de integriteit van informatie te verzekeren. Het is letterlijk een keten (chain) van blokken (blocks) met digitale informatie, in een bepaalde volgorde. De informatie in de blocks kan geconsulteerd worden, maar niet gewijzigd. Nieuwe informatie kan alleen via een nieuw block aan de keten worden toegevoegd.

Geen centrale autoriteit

Specifiek voor een blockchain is dat hij niet vanuit één centraal punt wordt aangestuurd, maar wel door meerdere partijen/computers tegelijk. Tussen hen is er geen hiërarchie. Elke computer - men spreekt van node - houdt een kopie bij van de (informatie in de) blockchain en werkt deze bij als er een nieuwe block gevormd wordt. Dit heeft voor gevolg dat niemand (ongemerkt) de informatie in een blockchain kan wijzigen. Men zou dan immers elke kopie van elke node moeten wijzigen. Hoe meer nodes hoe veiliger de blockchain dus.

Een nieuw block

Een block informatie toevoegen aan een blockchain gaat niet zomaar. Dit kan alleen aan het einde van een blockchain en het nieuwe block moet een verwijzing bevatten naar het voorgaande. Ten slotte maakt een block pas definitief deel uit van de blockchain als alle nodes het hierover eens zijn - er zijn verschillende mechanismes (algoritmes) om deze ‘consensus’ vast te stellen.

NUTTIG VOOR UW BEDRIJF?

Het is belangrijk te weten dat blockchain één van vele methodes is die gebruikt kan worden om informatie te beveiligen. Of blockchain voor een specifiek bedrijfsproces de juiste oplossing is, hangt o.a. af van de volgende factoren: (1) men wil informatie delen/beschikbaar stellen; (2) die door verschillende personen geschreven wordt; (3) er moet vertrouwen gecreëerd worden tussen de partijen omdat ze elkaar niet fysiek ontmoeten; (4) transparantie tussen de partijen is belangrijk; (5) er zijn verwantschappen tussen de verschillende delen waaruit het bedrijfsproces bestaat; (6) er is een tussenpersoon nodig.

Herkent u één of meerdere van uw bedrijfsprocessen in de (meeste van de) 6 bovenstaande punten? U wil bijvoorbeeld de consument van uw product de mogelijkheid geven om de herkomst ervan te achterhalen? Dan is blockchain misschien wel de juiste oplossing. Een blockchain is altijd maatwerk. Om voor uw bedrijf een blockchain uit te werken, heeft een blockchainexpert een goed overzicht nodig van uw activiteiten, een soort ‘blauwdruk’ van uw bedrijfsprocessen.

VBO – Het VBO steunt het project Blockchain4SME van Howest. Dit project heeft tot doel om de blockchaintechnologie toegankelijker te maken voor ondernemingen, meer specifiek voor KMO’s. In afwachting van de resultaten, kan u alvast hun filmpje over de werking van blockchain bekijken.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.