© belga

Factuurfraude: zo geeft u oplichters geen kans

Factuurfraude is geen nieuw fenomeen, bedrijven kennen het helaas maar al te goed. Het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) krijgt de laatste tijd steeds meer meldingen van dit soort afpersing en maakt zich zorgen. Het VBO wil bedrijven daarom aansporen om waakzaam te zijn wanneer ze betalingen uitvoeren.


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
07 februari 2023

Wat is factuurfraude?

Factuurfraude is een vorm van afpersing waarbij cybercriminelen de rekeningnummers van vaste leveranciers veranderen. Ze onderscheppen een echte factuur, veranderen het rekeningnummer en sturen dan de ‘aangepaste’ factuur terug. Zowel particulieren als bedrijven kunnen het slachtoffer worden van zulke fraude: een bedrijf kan een vervalste factuur ontvangen, of een factuur versturen die vervolgens wordt vervalst.

Hoe werkt factuurfraude?

Oplichters onderscheppen eerst een factuur, bijvoorbeeld door facturen uit het postcircuit te ontvreemden. Ook digitale factuurfraude viert hoogtij: criminelen breken in op het computersysteem van een leverancier. Ze onderscheppen factuure-mails of wijzigen het rekeningnummer waarnaar de overschrijving moet worden gedaan.

Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, geeft op haar website waardevol advies om u te beschermen tegen dit soort fraude.

Wat kunt u doen als u een vervalste factuur hebt betaald?

Als u een aanmaning of betalingsherinnering hebt ontvangen, moet u eerst contact opnemen met de leverancier. Misschien is het gewoon een fout van zijn kant.

Als blijkt dat u bent opgelicht, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank om de fraude te melden, zodat die kan proberen om de overschrijving of de rekening te blokkeren en de oplichters geen geld meer kunnen opnemen. Als de fraude echter te laat wordt ontdekt en het geld al door de fraudeurs is opgenomen of naar een buitenlandse rekening is overgemaakt, kunt u het niet via de bank terugvorderen. Daarom wordt aanbevolen het incident ook te melden op https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/ (onder de rubriek ‘vervalste factuur’). Een klacht indienen bij de politie kan ook nuttig zijn.

Hoe kunt u voorkomen dat uw facturen worden vervalst?

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen factuurfraude. De volgende tips kunnen u wel helpen dit soort oplichterij te voorkomen:

  • Vermijd aanwijzingen op uw enveloppen, zoals uw bedrijfsnaam of -logo. Gebruik bijvoorbeeld witte enveloppen zonder venster voor uw facturen.
  • Vermeld uw rekeningnummer niet alleen op uw facturen, maar ook op uw bestelformulieren en website.
  • Stuur uw facturen niet alleen per post, maar ook per e-mail of via e-facturatie.
  • Houd uw factuurbetalingen nauwkeurig bij. Als een betaling te laat is, neem dan onmiddellijk contact op met de betrokken klant.
  • Controleer de beveiliging van uw bedrijf en kantoor om interne fraude of diefstal uit te sluiten.
  • Zorg ervoor dat uw computersysteem is uitgerust met kwalitatieve, up-to-date antivirussoftware om digitale factuurfraude te voorkomen.

Als, ondanks die voorzorgsmaatregelen, uw factuur is vervalst en uw klant het geld naar het verkeerde rekeningnummer heeft overgemaakt, kunt u best contact opnemen met uw klant en hem vragen zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn bank om te proberen de transactie stop te zetten. Om verdere oplichting te voorkomen, neemt u contact op met al uw klanten om hen te informeren dat u het slachtoffer bent geworden van factuurvervalsing en vraagt u hen om te controleren of het rekeningnummer op uw facturen correct is.

De FOD Economie heeft ook een reeks Veelgestelde vragen om u tegen dit soort oplichterij te wapenen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.