Finalisten van de 2de editie van de Cyber Personality of the Year verkiezing zijn bekend

Afgelopen vrijdag zijn de tien finalisten voor de verkiezing van de Cyber Personality of the Year bekendgemaakt door de taskforce van de Cyber Security Coalition. De jury, onder het voorzitterschap van Jan De Blauwe, wacht nu de uitdagende taak om één winnaar te kiezen uit deze fantastische kandidaten.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
19 september 2022

De verkiezing is een uitgelezen manier om de vele activiteiten die in België worden ontplooid om ons in de virtuele wereld te beschermen, onder de aandacht te brengen. Zoals Eerste Minister De Croo tijdens de prijsuitreiking van vorig jaar onderstreepte, zijn de verwezenlijkingen van cyberbeveiligingsexperten vaak onttrokken van het daglicht: dankzij hun inspanningen worden vaak dramatische gebeurtenissen voorkomen zodat we ook in de digitale ruimte op een veilige manier kunnen leven. Daarom zijn de winnaar en finalisten van ‘Cyber Personality of the Year’ een bron van inspiratie voor andere personen die zich op dezelfde manier willen inzetten om anderen te beschermen.

Met deze verkiezing wil de Cyber Security Coalition het beroep van cyberbeveiligingsexpert volop in de schijnwerpers plaatsen en organisaties aanmoedigen om maximaal te investeren in deze expertise.  Onze boodschap is duidelijk: organisaties met een cyberbeveiligingscultuur bevinden zich in de beste positie om de huidige en toekomstige uitdagingen aan te gaan. Voor de Cyber Security Coalition is het nog nooit zo belangrijk geweest om uitmuntendheid op het vlak van cyberveiligheid te erkennen en belonen.

De lijst met de finalisten is nu te raadplegen op de website:https://award.cybersecuritycoalition.be/shortlist.

De winnaar en de finalisten worden op 7 oktober aanstaande tijdens een plechtigheid in aanwezigheid van talrijke vakmensen uit de sector gehuldigd.  Minister Ludivine Dedonder zal ook haar opwachting maken om de Cyber Security Personality of the Year van België te feliciteren en de trofee te overhandigen.

Dit is de tweede editie van de verkiezing van de Cyber Personality of the Year van België, het resultaat van een uniek partnerschap tussen hoofdrolspelers uit de academische wereld, overheid en private bedrijven. 

Het beroep van cyberveiligheidsexpert verdient een opwaardering

De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn een krachtige voedingsbodem voor de grote toename in cyberaanvallen en maken ons bewuster van onze grote afhankelijkheid van technologieën. Cybercriminaliteit is hierdoor alomtegenwoordig en hackers zijn brutaler geworden. Zowel kleine als grote bedrijven kunnen het doelwit van cybercriminelen zijn, zolang er kwetsbaarheden zijn. Het exploiteren van gegevens, identiteits- en financiële informatie is een allesoverheersende motivatie van en zeer lucratieve activiteit voor criminelen. Volgens een recente analyse van Check Point Research [1] zijn de cyberaanvallen in België met 81 procent gestegen in 2021, waarbij de gezondheidssector een favoriet doelwit is.

Anderzijds vormt het steeds nijpender tekort aan cyberbeveiligingsexperten een groot probleem voor zowel de economische ontwikkeling als de nationale veiligheid van België, gelet op de snelle digitalisering van onze geglobaliseerde maatschappij. Uit een wereldwijd onderzoek dat de ESG[2] in juli 2021 heeft uitgevoerd, blijkt dat 95% van de ondervraagde vakmensen het tekort aan cyberveiligheidsvaardigheden de afgelopen jaren niet zag krimpen, 44% van de respondenten vond dat het alleen maar erger is geworden.  57% van de organisaties ondervond de nadelige gevolgen van dit probleem zoals de toenemende werkdruk op deze experten, niet ingevulde vacatures, toenemende burn-outklachten en personeelsverloop, en te weinig capaciteit om zich te verdiepen in nieuwe beveiligingstechnologieën.  

Belangrijke bijdragen aan het Belgische ecosysteem voor de cyberveiligheid

De deelnemende prominenten hebben hun betrokkenheid in relevante initiatieven of projecten schriftelijk gedocumenteerd. Deze initiatieven of projecten hebben bijgedragen aan minstens één van de 5 enorme uitdagingen voor de cyberveiligheid:

  1. de cyberweerbaarheid van de Belgische economie
  2. de bewustmaking van het grote publiek
  3. een vermindering van het gebrek aan vaardigheden en diversiteit
  4. opmerkelijke academische prestaties
  5. opmerkelijke prestaties binnen de eigen functie

Bij haar beoordeling had de jury vooral oog voor de resultaten en reële impact van deze initiatieven of projecten met het oog op de vooropgestelde doelstelling.

Aan welke prominent zal de jury de voorkeur geven? Het antwoord hierop wordt gegeven tijdens de plechtigheid.

Een jury die meerdere sectoren vertegenwoordigt en een expert is op het vlak van cyberveiligheid

De prominent van het jaar wordt verkozen door een panel van onafhankelijke experts op het vlak van cyberveiligheid uit het bedrijfsleven, de overheidssector en de academische wereld. Het selectie- en nominatieproces vindt plaats onder het voorzitterschap van Jan De Blauwe, algemeen directeur/COO bij NVISO en voorzitter van de Cyber Security Coalition.

Een plechtigheid live en via streaming

De Cyber Security Personality of the Year van België wordt op 7 oktober 2022 gevierd tijdens een plechtigheid waarbij de prijzen uitgereikt worden. De plechtigheid is bij te wonen in de kantoren van de VBO-FEB in Brussel en wordt op hetzelfde moment ook online uitgezonden.

Het volledige programma van de plechtigheid is te raadplegen op:https://award.cybersecuritycoalition.be/ceremony.

De plechtigheid online bijwonen

Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich inschrijven voor het online evenement op:https://award.cybersecuritycoalition.be/ceremony.

Communicatiemiddelen

Over

Cyber Security Coalition

De Cyber Security Coalition heeft als missie de Belgische cyberveiligheid weerbaarder te maken door een sterk ecosysteem voor cyberbeveiliging op nationaal niveau uit te bouwen. Dit is mogelijk door de vaardigheden en expertise van de academische wereld, bedrijven en de overheid samen te brengen in een op vertrouwen gebaseerd platform dat zich focust op het bevorderen van informatie-uitwisseling, operationele samenwerking, het formuleren van aanbevelingen voor efficiëntere beleidslijnen en richtlijnen, en tenslotte het uitvoeren van gezamenlijke bewustmakingscampagnes voor burgers en organisaties. Meer dan 1000 vertegenwoordigers van onze 146 lid organisaties nemen deel aan onze activiteiten en dragen zo bij aan onze missie.

Partners

Het “Cyber Security Personality of the Year” project wordt persoonlijk ondersteund door: Cathy Suykens, Guy Hofmans en Pascal Champagne (Cyber Security Coalition), Laurie-Anne Bourdain (Isabel Group), Nicolas Ameye en Vincent Defrenne (NVISO).

Contactpersonen 

Cathy Suykens
Operations Manager
Gsm: +32 (0)499 71 84 96
E-mail: info@cybersecuritycoalition.be

Cyber Security Coalition vzw
Stuiversstraat 8
1000 Brussel
België

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.