Coronabesmettingen op de werkvloer indammen via de ‘Covid Industry Risk Scan’

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) staat volledig achter de uitrol van Agoria’s ‘Covid Industry Risk Scan’ en juicht toe dat Agoria die tool nu ook ter beschikking stelt van alle bedrijven in ons land. De tool is een uitstekend middel om na te gaan of de coronaregels correct worden toegepast. Een strikte toepassing van die regels, samen met een versnelde vaccinatiecampagne, is de enige manier om strengere maatregelen te vermijden, perspectief te kunnen blijven bieden aan de gesloten sectoren en om de economie op afzienbare termijn opnieuw te normaliseren.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
23 maart 2021

Het VBO en Agoria zijn ongerust over de alarmerende coronacijfers in ons land en de impact op de bedrijfswereld. Ze vrezen dat het stijgende aantal coronagevallen de bedrijven opnieuw in moeilijkheden zal brengen en het verhoopte perspectief verder in de war zal sturen. De werkgeversorganisaties willen absoluut vermijden dat de situatie verder uit de hand loopt. Ze roepen daarom iedereen op om de regels strikt na te leven en willen ook een deel van de oplossing bieden om met deze moeilijke situatie om te gaan. In dat kader stelt Agoria het volledige bedrijfsleven een gratis ‘Covid Industry Risk Scan’ (CIRS) ter beschikking waarmee bedrijven kunnen nagaan of ze de juiste maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus.

Agoria’s nieuwe CIRS-tool is een digitale checklist die u helpt om op gestructureerde wijze alle maatregelen te nemen die verplicht en/of aangewezen zijn om ook tijdens uitbraken van het coronavirus veilig te kunnen werken. Met die tool kan men nagaan hoe ‘coronaproof’ een bedrijf vandaag al is, maar het dient ook als handleiding om snel nog meer slimme beschermingsmaatregelen te nemen. De CIRS-tool is gebaseerd op de generieke gids ‘Veilig aan het werk’ van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de beleidscel van de minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid.

“Daar waar telewerk niet honderd procent mogelijk is, bieden we de bedrijven een unieke en gratis scan aan, de ‘Covid Industry Risk Scan’. Die heeft de toets van de sociale inspecties al verschillende keren met succes doorstaan, zoals bij FIB Belgium en Atlas Copco. Zo’n 400-tal bedrijven gebruikten onze scan reeds. Gezien de stijgende besmettingen en de bijkomende druk op scholen en bedrijven, bieden we die ‘Covid Industry Risk Scan’ vanaf nu graag aan elk bedrijf in ons land aan, onafhankelijk of het bedrijf nu bij de technologische industrie hoort of niet. Elk serieus bedrijf dat oprecht met onze veiligheid begaan is, zou de scan moeten gebruiken, zo kunnen we ook het kaf van het koren scheiden”, aldus Bart Steukers, Directeur Context en de volgende CEO van Agoria.

“We moeten met z’n allen vermijden dat de situatie opnieuw uit de hand loopt en we geconfronteerd worden met een derde golf en nieuwe verstrengingen. Het is daarom meer dan ooit cruciaal dat eerst en vooral iedereen de sanitaire en voorzorgsmaatregelen strikt blijft respecteren. Ten tweede moeten alle werkgevers en werknemers maximaal blijven inzetten op telewerk, daar waar het kan. Daar waar telewerk niet kan, is de nieuwe tool van Agoria een handige houvast om uw bedrijf en alle mensen die er komen maximaal te beschermen tegen de risico's van het coronavirus. En ten derde moeten de overheden alles in het werk stellen om de vaccinatiecampagne te versnellen. Enkel zo kunnen we uit de crisis geraken en het nodige perspectief bieden aan de gesloten sectoren en telewerkers”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Klik hier om de CIRS-tool te gebruiken.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.