COVID-19: Wat onderneemt de financiële sector (Febelfin)?

22 maart 2020. De coronacrisis veroorzaakt een zware en maatschappelijke economische schok die naar alle waarschijnlijkheid tot een recessie zal leiden. De financiële sector wil samen met de overheid voorkomen dat het Belgische bedrijfsleven ook in een diepe economische crisis terechtkomt.

Praat met uw bankier!

De sector zal zelf alle mogelijke inspanningen doen om solide bedrijven door deze moeilijke periode te helpen en roept de bedrijven die problemen ondervinden op om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun bankier zodat gerichte oplossingen gezocht kunnen worden. Op die manier kunnen bedrijven deze moeilijke periode zo goed mogelijk doorkomen, tot de economische omstandigheden zich weer normaliseren. 

Zo besliste de banksector eerder al dat hij in sommige gevallen uitstel van betaling van het kapitaal van het hypothecair krediet kan geven, zonder daar kosten voor aan te rekenen. Meer in het bijzonder engageert de financiële sector zich voor alle levensvatbare bedrijven en zelfstandigen (die levensvatbaar waren vóór de uitbraak van de coronacrisis) om alle betalingen, vervaldagen, betalingen van intrest en meer stil te leggen van vandaag tot 30 september. Wie leningen en financiële verplichtingen heeft, zal op die manier geen betaling meer hoeven te doen.

Daarnaast beslisten de minister van Financiën en de Nationale Bank van België samen met de financiële sector dat er een waarborgregeling komt voor alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden. Bedrijven die op zoek zijn naar financiering mogen er zeker van zijn: de uitstroom van kredieten zal op peil blijven. 

Eén gouden regel voor bedrijven die het financieel moeilijk (zullen) hebben door coronacrisis: praat er meteen over met je bankier

Informatie over de steunmaatregelen van de financiële sector vindt u op de FAQ-pagina van de sectorfederatie Febelfin (work in progress).

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.