© belga

Een veilige en gezonde werkomgeving, nieuw fundamenteel principe en recht op het werk

Jaarlijks vindt op 28 april de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk plaats, georganiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), een gespecialiseerde tripartiete (regeringen, werkgevers en vakbonden uit de 187 lidstaten) instelling van de Verenigde Naties. Dit jaar stond in het teken van de in juni vorig jaar aangenomen resolutie om een veilige en gezonde werkomgeving op te nemen in het IAO-kader van fundamentele principes en rechten op het werk. Tijdens een wereldwijd event werd het nieuwe basisprincipe gepromoot en werd door panelleden besproken hoe het in de praktijk kan worden gebracht.


Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
03 mei 2023

Kris De Meester benadrukte namens het VBO dat de werkgevers zich volop achter de boodschap scharen. Hij benadrukte evenwel dat veilige en gezonde arbeidsomstandigheden geen automatisch recht op zich zijn maar voortvloeien uit de gezamenlijke inzet van overheden, werkgevers en werknemers met respectieve verantwoordelijkheden en plichten. Om werkplekken veiliger en productiever te maken is het van belang dat alle bedrijven een preventiecultuur ontwikkelen. Hij riep overheden op om hun nationale strategie inzake veiligheid en gezondheid op het werk gezamenlijk met de werkgevers- en de werknemersorganisaties te ontwikkelen. Enkel wanneer het beleid ook echt door alle betrokkenen gedragen wordt (‘shared ownership’), zal er sprake zijn van een effectief hefboomeffect en duurzame verbeteringen op het terrein.

> Klik hier voor meer info

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.