En waar blijft de exponentiële curve van de vaccinatie?

Eén jaar na het uitbreken van de pandemie, moeten we helaas vaststellen dat de verspreiding van het virus opnieuw sterk stijgt. Opnieuw wordt daardoor een deel van het bedrijfsleven zwaar op de proef gesteld. In plaats van de besmettingscurve zouden we veel liever de vaccinatiecurve exponentieel zien stijgen!


Pieter Timmermans, GEDELEGEERD BESTUURDER
24 maart 2021

We beseffen maar al te goed dat de coronacijfers alarmerend zijn en dat er nu opnieuw moet worden ingegrepen om het aantal besmettingen radicaal te doen afnemen om zo de ziekenhuizen uit de gevarenzone te halen. Als de situatie verder uit de hand loopt, bestaat bovendien ook het risico dat het stijgende aantal coronagevallen de werking van de bedrijven grondig zal verstoren door een toenemend aantal zieke werknemers en de quarantaine- en isolatieverplichtingen.

Bijzonder pijnlijke maatregelen

Toch stellen we ons ernstige vragen bij de nieuwe lockdown die de bedrijfswereld opnieuw hard treft. Dat bijvoorbeeld de niet-essentiële winkels enkel nog op afspraak mogen openen, valt bijzonder moeilijk. Sinds de heropening van de niet-essentiële winkels in december, zagen we geen noemenswaardige stijgingen van het aantal coronagevallen in de maanden die erop volgden ... tot men de buitenbubbel verhoogde tot 10. Bovendien hebben die bedrijven volop geïnvesteerd om winkelen in de veiligst mogelijke omstandigheden te laten verlopen. Als er dan toch ergens problemen zijn, zijn die eerder te vinden op straat waar de zogenaamde ‘crowd control’ vaak te wensen overlaat. Uit een studie van het VBO en Graydon van begin dit jaar, blijkt dat iets meer dan 1 op 5 bedrijven uit de retailsector dermate geraakt werden door de coronacrisis en de vele verplichte sluitingen dat ze nu in een acute situatie verkeren.

Verder moeten we helaas ook betreuren dat de adviezen omtrent de impact van corona op de werkvloer en de bedrijven eens te meer opgesteld werden zonder de werkgeversorganisaties te betrekken bij de analyse en zonder hen de mogelijkheid te geven om de risicopreventie bij te sturen. Verschillende verkeerde inschattingen worden op die manier zomaar voor waar aangenomen.

Met de nadruk op kort

Dat deze derde lockdown de recente heropstart van de getroffen ondernemingen, zoals de kappers en de niet-medische contactberoepen, doorkruist, komt eveneens bijzonder hard aan. Nog maar enkele weken terug werd het exitplan voorgesteld en kregen de gesloten bedrijven eindelijk perspectief en konden ze focussen op hun heropening. Laten we hopen dat de nieuwe verstrengingen de uitrol van het exitplan en het beloofde perspectief niet verder in de war zullen sturen. Wanneer iedereen zijn contacten maximaal beperkt, moet het mogelijk zijn om de gesloten sectoren niet langer dan nodig in een wurggreep te houden.

Solvabiliteitsplan om faillissementen te vermijden

Eén jaar na het uitbreken van de coronacrisis zijn ALLE sectoren er slechter aan toe dan vóór de crisis. Vandaag doet 94% van alle ondernemingen het minder goed dan eind 2019 en bijna 30% van de ondernemingen verkeert vandaag in acute nood en flirt met het faillissement. Deze derde lockdown brengt een gigantische faillissementencrisis dan ook alleen maar dichterbij. Een nieuw globaal ondersteuningsplan met ingrijpende solvabiliteitsmaatregelen om de getroffen bedrijven te helpen, dringt zich dan ook op.

Vakbonden … schort uw staking op

Tot slot roepen we de vakbonden op om hun nationale staking van maandag 29 maart op te schorten. Nu tienduizenden bedrijven verplicht hun deuren moeten sluiten, de economie de zoveelste dreun krijgt, het aantal met faillissement bedreigde bedrijven torenhoog is, is het bijzonder cynisch om het land proberen plat te leggen.

Wat nu?

Drievoudige actie is nu nodig: 1) iedereen moet zijn contacten tot een minimum beperken, 2) de overheid zet volop in op een versnelde 24/7-vaccinatiestrategie, en 3) een ferm pakket aan steunmaatregelen om de financiële ruggengraat van gezonde, maar helaas gesloten bedrijven, te versterken. Enkel zo komt het beloofde perspectief van een normalisering van de economie vanaf 1 mei niet in het gedrang, en kunnen bedrijven nadien beginnen heropbouwen!

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.