© Shutterstock

Screeningmechanisme buitenlandse investeringen: Alles wat uw bedrijf moet weten

Maandag 20 maart 2023

De presentaties vindt u op de onderstaande links:

Damien Levie, Europese Commissie - Het EU-kader, facts & figures en trends ‘Screening FDI’ in de EU

Anne Bonet, FOD Economie - Hoe werkt het screeningmechanisme?

Bert Gevers, Loyens & Loeff - Best practices en tips en tricks voor bedrijven

 

Op 20 maart organiseren het VBO, Voka, UWE, Beci, Agoria en ICC Belgium een allereerste infosessie over het interfederaal screeningmechanisme voor buitenlandse investeringen (Screening FDI). Dat mechanisme treedt in België op 1 juli in werking en is van toepassing op buitenlandse directe investeringen die gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid of openbare orde in België. Of voor de strategische belangen van de gewesten en gemeenschappen.

Het is belangrijk dat uw bedrijf zich optimaal kan voorbereiden op de nieuwe context waarbinnen investeringen moeten gebeuren of niet meer mogelijk zullen zijn.

De FOD Economie – die de Interfederale Screeningcommissie zal huisvesten en ook een vertegenwoordiger afvaardigt die het mechanisme voorzit – gaat uitvoerig in op de werking van het mechanisme en licht toe aan welke vereisten bedrijven moeten voldoen. Meer concreet zullen de sprekers een antwoord geven op volgende vragen:

  • Wat is de scope van het mechanisme?
  • Hoe moet de screening verlopen?
  • Wanneer moet u zich als bedrijf aanmelden en welke termijnen moet u respecteren?
  • Welke informatie moet het dossier bevatten en waar moet u op letten als u een dossier samenstelt?

Naast de experten van de FOD Economie komt de Europese Commissie het Europese kader voor de screening van buitenlandse investeringen (in werking sinds 2020) toelichten. In september 2022 publiceerde de Europese Commissie haar tweede rapport over hoe er in de lidstaten wordt omgesprongen met buitenlandse investeringen.

Ten slotte geeft Bert Gevers, partner bij advocatenkantoor Loyens & Loeff, meer duiding bij de screeningmechanismes in andere EU-lidstaten. En deelt hij een aantal best practices uit het buitenland die de Belgische bedrijven kunnen inspireren.

 

Photo © Shutterstock

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.