Management van het ondernemingsoverleg
‘Sociaal overleg is een discipline. Het vergt meesterschap en consistentie van de bedrijfsleider.’
U bent CEO of CHRO en …
… het sociaal overleg voelt als een blok aan uw been. Het verloopt allesbehalve constructief, is tijdrovend en remt verandering. Kan het anders?
… de vakbonden zijn u telkens te snel af om informatie door te spelen naar de werknemers. Wat kunt u doen?
… de vakbonden dreigen met werkonderbrekingen. Vindt u dat ze te veel macht hebben? Moet u altijd toegeven?
Herkent u de situaties? U vraagt zich af wat u als bedrijfsleider kunt ondernemen om het overleg te verbeteren? U zoekt een beproefde methode?
Dan is onze tweedaagse Masterclass Social Relations iets voor u.
Exclusief voor de bedrijfsleider, CHRO of eindverantwoordelijke sociale relaties die bezorgd is om de kwaliteit van het ondernemingsoverleg. Hij of zij die stenen wil verleggen om de sociale relaties te sturen in plaats van te ondergaan.
De Masterclass slaat de brug tussen theorie en praktijk. We zoomen dieper in op:
Kennis en inzicht m.b.t. de spelers, het speelveld, de spelregels, tactieken en inzet van het sociaal overleg;
De rolverdeling op het vlak van sociale relaties, gaande van de bedrijfsleiding tot de eerstelijnsmanager via de verbindingsmanagers en HR-professionals;
Het uitwerken en implementeren van een sociale strategie (doelstellingen, processen, ijkpunten, evaluatie, …);
Confrontatie met praktische problemen: tools, tips en tricks.
Tijdens de tweedaagse creëren we een sfeer van vertrouwen, vertrouwelijkheid en spontane uitwisseling van ervaringen. Kortom, de ideale en beperkte setting om met gelijkgestemden ongedwongen samen te werken. Een setting waarbinnen u ervaringen deelt en samen met de sprekers en andere deelnemers nadenkt over hoe u de sociale uitdagingen binnen uw bedrijf kunt aanpakken.
Zo’n setting is enkel mogelijk met een beperkt deelnemersveld. Twaalf deelnemers is het maximum.
Twee experten leiden en animeren de gesprekken en de samenwerking. Zij maken u vertrouwd met een model van ‘intelligence of employment relations’. Een model dat echt wel het verschil maakt in de overlegorganen en op de werkvloer.
Manou Doutrepont heeft 40 jaar ervaring als specialist in sociaal recht, onderhandelaar op interprofessioneel en sectoraal niveau en consultant in sociale relaties. Hij is auteur van enkele referentiewerken en geeft les aan EMS, HoGent en VIVES.
Sofie Claes heeft 25 jaar ervaring in sociale relaties, eerst als jurist, dan als HR-director in ondernemingen met stevige syndicale aanwezigheid. Sinds 10 jaar is ze actief als consultant voor werkgevers die willen investeren in een goed sociaal klimaat.
© Shutterstock